Već je poznato da je baterija najslabija karika kod svih prijenosnih uređaja, pa tako i prijenosnih računala. Baterije u laptopima imaju svoj vijek trajanja, a s obzirom da cijena novih nije baš mala,  potrebno je originalnu bateriju što bolje očuvati. Ovdje smo napisali 4 načina koji bi trebali pomoći u produženju vijeka trajanja njenog trajanja:

Uključite laptop u struju kada je god to moguće

Ovo je svakako i najvažniji savjet. Kada god ste u mogućnosti najbolje je laptop priključiti u izvor električne energije. Česta zabluda kod mnogih vlasnika prijenosnih računala je da se baterije mogu prepuniti i da će to skratiti vijek trajanja, no to nije istina. Litij-ionske ćelije se automatski prestaju puniti kada postignu pun kapacitet, tako da ako je baterija uvijek napunjena to smanjuje njeno „trošenje“.

Podesite svjetlinu zaslona

Prema zadanim postavkama u Windows operativnom sustavu, većina novijih laptopa automatski smanji svjetlinu zaslona ako laptop nije priključen na izvor električne energije. Ukoliko to nije podešeno automatski, ta opcija se može podesiti i ručno u kontrolnoj ploči. Također je poželjno uključiti i automatsko gašenje zaslona računala, nakon određenog vremenskog perioda, pa bi tako 3 minute bilo optimalno.

Isključite nepotrebne pozadinske programe i procese

Pozadinski programi i procesi u operativnom sustavu utječu na pražnjenje baterije. Web preglednici i njihovi dodaci također su skloni povećanju ovog problema. Putem upravitelja zadataka (ctr+alt+del na tipkovnici) pogasite sve nepotrebne procese koji se odvijaju u pozadini. Također, obavezno isključite sve programe koji se startaju s Windowsima, osim antivirus programa. Na taj način, osim što štedite bateriju, operativni sustav se podiže znatno brže. Napredniji korisnici mogu isključiti i automatska ažuriranja softwarea, što će također rezultirati uštedom energije.

Odspojite sve uređaje koje ne koristite

Mnogi korisnici drže stalno priključene uređaje poput skenera, pisača, prijenosnih USB zvučnika, mobilnih telefona i sl. u svoj laptop. Kako bi laptop trošio što manje energije, a samim time bateriju, najbolje je odspojiti sve uređaje koje trenutno ne koriste. Također, neki novi laptopi imaju mogućnost pozadinskog osvjetljenja tipkovnice, pa bilo dobro da ovu opciju isključite ako je moguće.