Kako bi Windows operativni sustav što duže vremena bio stabilan i brz, potrebno je s vremena na vrijeme očistiti nepotrebne datoteke koje se nakupljaju tijekom vremena, kao i optimizirati Windows registar.

Za ovu namjenu postoje brojni programi, a među njima je i CCleaner, besplatan program dostupan svima koji koriste Windows 8, 7, Vista i XP OS, kao i za macOS.

CCleaner za Windowse

Ovaj program je među najpopularnijim programa za optimiziranje rada računala, uklanjanje nepotrebnih datoteka, čišćenje registra kao i podešavanje programa koji se startaju prilikom podizanja oprerativnog sustava.

Uklanjanjem nepotrebnih datoteka s računala, donosi nekoliko prednosti, jer računalo radi stabilnije, potrebno je manje vremena za pristup bitnim datotekama a i oslobađa se prostor na čvrstom disku.

Korištenje programa je jednostavno, u desnom izborniku su moduli za optimiziranje i podešavanje operativnog sustava iz kojih se odabire određena opcija. Za korištenje čistaća dovoljno je kliknuti na opciju pokreni čišćenje i potvrditi da želite ukloniti sve nepotrebne datoteke. Čišćenje traje nekoliko minuta, a nerijetko se na ovaj način može osloboditi i nekoliko GB prostora na disku.

Druga korisna opcija u CCleaneru je uklanjanje višaka iz registra. Korištenje ove opcije je isto kao i korištenje opcije „čišćenje“.

Osim navedenih opcija, CCleaner sadrži i još nekoliko alata, kao što je alat za podešavanje startup programa, alat za deinstaliranje programa, a najnovija verzija sadrži i alat za uklanjanje duplih datoteka.

Program se može preuzeti na ovom linku, a instalacijska datoteka iznosi oko 4 MB.