Nekada jedan od najpopularnijih svjetskih web direktorija DMOZ –  The Open Directory Project je otišao u povijest. Od 14. ožujka ove godine ta web stranice je prestala postojati, a sada na njoj stoji obavijest kako više nije dostupna.

Dmoz slika stranice sorry we are closed

Urednici su se potrudili i napravili mirror site na kojem svi pregledati upisane stranice u proteklih 19 godina.  Ovaj web direktorij je osnovan sada već davne 1998. godine i tada je bio glavni rival sada također već „pokojnom“ Yahoo direktoriju.  Ubrzo nakon osnutka kupio ga je Netscape, a zatim je AOL kupio i sam Netscape i samim time postao vlasnik ovog direktorija.

DMOZ kontroverze

U ta vremena korisnici su sami ručno upisivali svoje, ali i tuđe web stranice u direktorije, a administratori stranice su ručno morali odobriti svaki upis. To je dovelo i do nekih kontraverzi jer neki urednici nisu željeli konkurentske web stranice uvrstiti u direktorij. Radi toga DMOZ je morao uvesti kontakt formular putem kojeg su korisnici mogli prijaviti nekog od urednika za kršenje pravila.

Hrvatska kategorija

Hrvatska kategorija nije bila aktivna skoro više od 10 godina s obzirom da nije bilo dobrovoljaca koji bi administrirali hrvatske stranice.