Driver, odnosno upravljački program služi za ispravan rad određene računalne komponente u vašem računalu. On služi za komunikaciju između te komponente  i operativnog sustava i samim time je neophodan za ispravan rad te komponente.

Primjerice kada neka aplikacija treba pročitati neki podatak s uređaja ona će pozvati neku funkciju implementiranu u operativni sustav, a operativni sustav poziva funkciju putem drivera. On je programiran od strane proizvođača komponente i komunicira s komponentnom kako bi “povukao” tražene podatke.

Ipak nisu svi driveri napisani od strane proizvođača hardvera jer dio uređaja dizajniran prema unaprijed objavljenim standardima. Ažuriranje upravljačkih programa je potrebno napraviti kada određeni hardver ne radi ispravno ili za poboljšanje performansi i stabilnosti.

Najnovije verzije Windowsa i Linuxa automatski mogu prepoznati koji je hardver ugrađen u računalo, pa neće biti potrebe za ručnom instalacijom novih upravljačkih programa. Međutim, kod starijih operativnih sustava ponekad je potrebno ručno pronaći driver za određenu komponentu, pogotovo ako se radi o hardveru novijeg datuma proizvodnje.

Ovdje možete naći popis drivera za računalne komponente, perifernu opremu i prijenosna računala (laptope). Popis sadrži poveznice na službene stranice određenog proizvođača i savjetujemo instalaciju drivera isključivo s ovih izvora.

Matične ploče

Grafičke kartice

Printeri, skeneri i ostala periferija

Mrežna oprema (Bluetooth, LAN i Wireless)

Prijenosna računala – Laptopi

Osim s službenih stranica proizvođača driveri su mogu preuzeti i putem softvera za tu namjenu među kojima su najpopularniji Driver Booster i Avast Driver Updater.