Facebookov organski doseg je opao u posljednjim godinama, ali to ne znači da biste trebali napustiti ovu društvenu mrežu. Nedavno istraživanje marketinških stručnjaka pokazuje da je Facebook i dalje najučinkovitija platforma za digitalni marketing.

Prema istom istraživanju, 22 % ispitanika je izjavilo da ova društvena mreža ima najveći povrat ulaganja (ROI), dok su Instagram, YouTube i TikTok slijedeći s 16%, te LinkedIn s svega 7%.

Koliko je Facebook danas popularan?

Postoji mnogo razloga zbog kojih je Facebook toliko popularna društvena mreža. S preko tri milijarde mjesečno aktivnih korisnika do drugog tromjesečja 2023. godine on je i dalje omiljen među korisnicima interneta.

Sigurno trebate razmisliti o korištenju ostalih društvenih mreža poput Instagrama i TikToka u svojom digitalnim marketingu, no ne ignorirajte Facebook iz ovih razloga:

1. Redovna ažuriranjaMeta Platforms Inc., tehnološka tvrtka čiji je Facebook, uvijek prati najnovije trendove i tehnologiju. Ovo  je bila jedna od prvih društvenih mreža koja je uvela mogućnost prijenosa uživo, proširene stvarnosti, priča i virtualne stvarnosti. U 2021. godini predstavljen je i Reels, značajka za dijeljenje videa koja omogućuje korisnicima da objavljuju kratke video sadržaje.

2. Prijateljsko korisničko sučelje – Sučelje je user friendly , što olakšava korisnicima korištenje aplikacije. S intuitivnim dizajnom, bilo tko – od novih korisnika do njihovih  roditelja – može jednostavno koristiti stranicu.

3. Platforma bogata dodatnim značajkama – Imate različite značajke za svoju postojeću publiku. Imate vijesti,  Messenger, glasovne i video pozive, prijenose uživo, Marketplace, Facebook Business i još mnogo toga. Dakle, imate mnogo opcija u jednoj jedinoj aplikaciji.

4. Namijenjen za obitelj i prijatelje – Većina korisnika koristi platformu za dijeljenje sadržaja koje su sami stvorili i za dopisivanje s prijateljima i obitelji. Osim jednostavnog sučelja koje je prikladno za djecu i starije osobe, Messenger omogućuje ljudima da ostanu povezani diljem svijeta putem tekstualnih poruka.

Kako je Facebook promijenio marketinške strategije?

Facebook je imao ogroman utjecaj na svijet digitalnog marketinga od svog osnutka 2004. godine. Iako je Google uveo plaćene oglase na internetu, Facebook je dodatno unaprijedio tu značajku. Koristeći podatke korisnika, ovdje imate prilagođene oglase koji su bili usmjereni prema određenoj ciljnoj skupini.

Ova strategija je bila uspješna i mnogi drugi društveni mediji su je kasnije slijedili. Danas je prisutnost na Facebooku ključna za uspjeh u digitalnom marketingu, a on i dalje mijenja marketinške strategije kako bi se prilagodio promjenama u industriji.

Marketing agencije vole koristiti oglašivačke kampanje na ovoj mreži zbog jednostavne praćenje značajke i visoke mjere performansi oglasa. Oglasi su dizajnirani da izgledaju kao organski sadržaj koji se lako integrira u vijesti na zidu korisnika. Postavljeni su na strategijska mjesta kako bi izgledali prirodno i potaknuli emocionalnu reakciju koja potiče kupce na kupnju.

Marketing na Facebooku se odnosi na proces promoviranja poslovanja, brenda, proizvoda ili usluge putem  platforme. Ovo uključuje korištenje različitih strategija, alata i značajki koje pruža kako bi se postigla i angažirala ciljana publika.

Ovo može uključivati aktivnosti poput stvaranja i upravljanja poslovnim stranicama, pokretanja plaćenih marketinških kampanja, objavljivanja sadržaja kako bi se angažirali pratitelji i analize performansi metrika kako bi se optimizirali marketinški napori.

Cilj je iskoristiti veliku korisničku bazu i njegove oglašivačke mogućnosti kako bi se izgradila svjesnost o brendu, privukao promet na web stranicu, generirali potencijalni klijenti i, konačno, povećali prodaju i rast poslovanja. Ovo je posebno korisno za mala i lokalna poduzeća, kao i za poslovne početnike koji trebaju svu moguću izloženost kako bi poboljšali svoju vidljivost i svjesnost o brendu.

S Meta Business Suiteom imate sve na jednom mjestu

Meta Business Suite je sveobuhvatni alat koji tvrtkama pomaže u upravljanju njihovom prisutnošću na Meta-ovoj obitelji aplikacija, uključujući Facebook, Instagram i Messenger.

Ovaj alat pruža jedinstveno sučelje koje omogućuje upravljanje objavama, porukama, oglasima i uvidima na Facebooku i Instagramu. S Meta Business Suiteom možete jednostavno kreirati, planirati i objavljivati objave i priče s jednog mjesta.

Također, imate mogućnost kreiranja i upravljanja oglasima za obje platforme, praćenje performansi oglasa i prilagođavanje kampanja na temelju dobivenih uvida.

Meta Business Suite sučelje

Oglašavanje na Facebooku

Oglašavanje i marketing su nerazdvojni partneri koji zajedno donose izvanredne rezultate. Prvi korak je stvaranje vlastite poslovne stranice koja će vam omogućiti pristup platformi za upravljanje oglasima na Facebooku.

Nakon što to obavite, možete započeti s kreiranjem svoje prve kampanje oglasa. Kada kreirate objavu, dodavanje različitih formata oglasa na Facebooku pomoći će vam privući veću publiku.

Najčešći način oglašavanja za povećanje prometa na vašoj web stranici su slikovni oglasi. Međutim, video oglasi su također vrlo učinkoviti jer mogu prikazati više detalja i sadržaja u jednom blogu. Oni mogu biti kratki ili dugi videozapisi, videozapisi u toku ili čak videozapisi uživo.

Carousel oglasi su još jedan format oglašavanja na Facebooku koji vam omogućuje prikazivanje nekoliko slika ili videozapisa unutar jedne objave. Oni vam omogućuje da ispričate kreativnu i interaktivnu priču o više proizvoda ili marketinškoj kampanji.

Oglasi prezentacija su odličan način da korisnici dobiju uvid u vaš proizvod i brend. Oni koriste slide prezentaciju koja se prikazuje prosječnom brzinom, pružajući interaktivni sadržaj ciljnoj publici bez potrebe za dugim videozapisom, ali i dalje pružajući više detalja od standardnih fotografija.

Oglasi kolekcije omogućuju vam prikazivanje malog kataloga slika vaših proizvoda na vijestima korisnika na Facebooku. Obično se sastoje od jednog videa ili slike i četiri manje slike koje stvaraju rešetku.

Generirani sadržaj za potencijalne kupce – su stvoreni kako bi pomogli u privlačenju potencijalnih klijenata. Ovaj format oglašavanja na Facebooku najbolje funkcionira za iskačuće prozore koji korisnike usmjeravaju prema obrascu za pretplatu, prijavnici ili web stranici tvrtke za elektroničku trgovinu kada korisnici dodirnu sliku.

Ads Library

Postoji mnogo razloga za korištenje Facebooka u marketinške svrhe, a jedan od njih je pristup Ads Library. Ova javna biblioteka omogućuje pregledavanje i pretraživanje oglasa koji se trenutno prikazuju na različitim aplikacijama i uslugama Meta, uključujući Facebook, Instagram, Messenger i Audience Network.

Ovo je korisno za tvrtke i agencije koje se bave digitalnim marketingom iz nekoliko razloga. Prvo, omogućuje analizu konkurencije, jer tvrtke mogu pregledavati oglase svojih konkurenata i dobiti uvid u njihove marketinške strategije.Drugo, omogućuje marketinško istraživanje, jer marketinšari mogu proučiti kako druge tvrtke oglašavaju slične proizvode ili usluge. I treće, pruža kreativnu inspiraciju, jer pregledavanje različitih oglasa može inspirirati vlastite marketinške kampanje.

Sadržaj povezan s robnim markama u Facebook ads library

Najbolje od svega je što je Ads Library dostupan svima, bez obzira imaju li Facebook račun. Možete mu pristupiti putem web preglednika posjetom web stranici Ads Library i pretraživati i pregledavati biblioteku bez potrebe za prijavom.

Kako napraviti Facebook stranicu?

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste postavili svoju  poslovnu stranicu na ovoj društvenoj mreži:

  1. Kreirajte svoju poslovnu stranicu – prvo morate imati osobni Facebook profil i putem njega kreirajte stranicu. Ne brinite, vaš osobni profil i poslovna stranica bit će odvojeni.
  2.  Odaberite kategoriju za svoju stranicu – odabir prave kategorije omogućit će vam pristup raznim značajkama koje su korisne za vaše poslovanje.
  3. Unesite relevantne poslovne informacije –  Navedite ključne podatke o vašem poslovanju, kao što su adresa, kontakt broj, e-mail, radno vrijeme, web stranicu i ostale informacije o vašoj tvrtki. To će pomoći vašim potencijalnim kupcima da saznaju više o vama.
  4.  Postavite ciljeve koje želite postići –  postavljanje ciljeva pomoći će vam da usmjerite svoje marketinške napore i pratite svoj napredak.
  5. Pratite statistike svoje stranice – pregledajte broj lajkova, doseg, preglede i demografske podatke kako biste bolje razumjeli svoju publiku.
  6.  Budite aktivni – redovito objavljujte, odgovarajte na komentare i sudjelujte s publikom kako biste postigli bolje rezultate. 

Iskoristite Facebook u svojoj marketinškoj strategiji jer je i dalje najvažnija društvena platforma za digitalni marketing, stoga iskoristite njegov doseg, pristupačnost i praktičnost u svoju korist.