Već neko vrijeme Google se trudi objasniti svima da koriste HTTPS enkripciju. Počevši od Google Chrome verzije 68, koja će izaći u srpnju ove godine sve stranice koje još uvijek budu koristile HTTP protokol Chrome će označiti s „Nije sigurno (Not secure)“.

Trenutno se ova oznaka nalazi na stranicama koje koriste HTTP protokol ukoliko na njima upisujete neke podatke poput imena ili e-mail adrese, no od ljeta će na svim takvim stranicama stajati oznaka da stranica nije sigurna.

Sve stranice koje koriste HTTPS protokol pokraj domene u adresnoj traci imaju oznaku s zelenim katancem i napomenu „Sigurno (Secure)“.

HTTP oznaka

Koja je razlika između HTTP i HTTPS protokola?

HTTP označava hypertext transfer protokol odnosno vezu za komunikaciju između dvaju sustava. Uglavnom se to svodi na transfer podataka s servera u web preglednik putem kojeg pregledavate web stranice.

No HTTP protokol nije kriptiran i moguće je da neka treća strana presretne podatke koji se šalju poput podatka o kreditnim karticama ili drugih osobnih podatka. S druge strane HTTPS protokol sadrži sigurnu kriptiranu vezu između web poslužitelja i web preglednika.

Što je s stranicama koje ne zahtijevaju od korisnika unos bilo kakvih osobnih podatka?

U webmaster zajednici neki se bune da nema potrebe da sve stranice budu kriptirane ukoliko na njima nema mogućnosti za unos bilo kakvih podatka. No, Googleovi inženjeri su pojasnili da i takve stranice predstavljaju potencijalnu opasnost za posjetitelje jer ne na takvim stranicama lakše ubaciti maliciozan kod koji može zaraziti računalo.

Kakva je trenutna situacija?

Prema informacijama koje je Google objavio na svom blogu trenutno 68% prometa koji se odvija putem Chrome web preglednika na Android i Windowsima  je zaštićeno, a taj postotak je još i veći na  Chrome OS i Mac platformama. Isto tako 81 od top 100 siteova koristi HTTPS protokol.

Kako doći do SSL certifikata?

SSL certifikat je ono što morate imati instalirano na svojoj web stranici kako bi vaša stranica bila sigurna. Mnogi davatelji hostinga usluge daju besplatne SSL certifikate svojim korisnicima. Svakako savjetujemo da pitate da li vaš davatelj usluge to ima u ponudi i da vam daju upute kako instalirati i podesiti taj certifikat za svoju stranicu.