Google svakodnevno mijenja algoritme koji određuju pozicije određenih stranica u rezultatima pretraživanja. Postoji ih preko 200 i u posljednje vrijeme došlo je do velikih promjena u njihovoj važnosti.

U početku su backlinkovi bili najvažniji čimbenik pri rangiranju, no danas to više nije tako. Sada su pretraživači bazirani na sam sadržaj koji bi trebao pružiti odgovor na namjeru pretrage.

Učestalo objavljivanje novog sadržaja

Prije nekoliko godina dinamični sadržaj na web stranicama preuzeo je prvo mjesto nad backlinkovima kao najbitniji faktor. Prošla godina je potvrdila da Google preferira novi sadržaje. Kada ponašanje korisnika ukazuje na to da su njihove potrebe zadovoljene putem sadržaja na stranici, ta stranica dobiva na promociji.

Općenito, umjetna inteligencija Googlea nagrađuje visokokvalitetan sadržaj koji se redovito objavljuje, bar jednom tjedno.

Utjecaj 21 %

Ključne riječi u meta naslovima

Ključne riječi u meta naslovima (Title tag) je faktor rangiranja još od ranih početaka pretraživanja. Većina SEO stručnjaka je svjesna ovoga i detaljno istraži koje ključne riječi koristiti u meta naslovima. Važan je i redoslijed i količina ključnih riječi unutar oznake naslova.

U idealnoj situaciji oznaka naslova trebala bi sadržavati samo ciljanu ključnu riječ, no dodavanje pridjeva ili ostalih oznaka i riječi ponekad je potrebno zbog bolje čitljivosti. U hrvatskom jeziku imamo i padeže koji dodatno kompliciraju stvar.

Utjecaj 15 %

Backlinkovi ili povratne veze

Nekada temelj u određivanju ranga neke stranice – backlinkovi i dalje su vrlo važan faktor iako važnost opada s svakim novim ažuriranjem Googleovog algoritma. Još prije par godina dva gore navedena čimbenika su bitnija od povratnih veza, ali to ne znači da se oni mogu zanemariti.

Kada već pričamo o backlinkovima važno je napomenuti da je nije bitna količina nego kvaliteta i da povratne veze dolaze s srodnih stranica visokog autoriteta.

S toga se fokusirajte na kvalitetan sadržaj jer on povećava šanse da će privući backlinove s neke web stranice.

Utjecaj 14 %

Stručnost u određenoj niši

2015. godine Google je počeo nagrađivati stranice koje su objavljivale po nekoliko članaka vezanih za istu nišu. Primjerice, ako imate blog na kojem pišete isključivo o pametnim telefonima članci vezani za će bolje rangirati nego s neki napisani na nekom općenitom portalu.

Tako da ako primjerice napišete članak „Najbolji pametni telefoni u 2024 godini“ takav članak će imati bolju poziciju nego na nekoj stranici koja nije bazirana isključivo na tu nišu.

Utjecaj 14 %

Angažman korisnika

Najveća promjena u Googleovom algoritmu u posljednjih pet godina je povećanje važnosti angažmana korisnika, što je uključeno u algoritam rangiranja još 2016. godine.

Prije toga, Google je bio oprezan kod dodjeljivanja važnosti faktoru koji bi vlasnici web stranica lako mogli manipulirati poput lažnih posjeta. No, zbog napredne tehnologije, posebno u detekciji prijevare klikova iz područja oglašavanja, Google je učinio angažman korisnika bitnim dijelom svog algoritma.

Angažman korisnika povezan je s najvažnijim faktorom – učestalim objavljivanjem privlačnog sadržaja. Mjerenje angažmana uključuje stopu napuštanja stranice, vrijeme provedeno na stranici i broj stranica po posjetu, što je dobar pokazatelj kvalitete sadržaja.

Utjecaj 11 %

Svježina sadržaja

Koliko je neki sadržaj svjež je dugo vremena bio jedan od manje bitnih Googleovih faktora u rezultatima pretraživanja i bio je vezan uglavnom za novinske članke. Oni bi se pojavljivali na vrhu pretrage par dana dok su aktualni i onda bi pali na neke niže pozicije.

Međutim, lani se sve to promijenilo jer evergreen članci napisani koji su dugi niz godina bili na prvim pozicijama na Googleu su zamijenjeni onima s novijim datumom objave. Ova promjena je zahvatila sve niše i gotovo sve stranice i danas mnogo bolje rangira novi sadržaj u odnosu na onaj koji je objavljen prije nekoliko godina.

Utjecaj 6 %

Vjerodostojnost

U protekle dvije godine, Google je pojačao kontrolu nad sadržajem kako bi osigurao da korisnici ne nailaze na dezinformacije.

Kako bi i svoju stranicu optimizirali za ovaj novi faktor provjerite da li je sadržaj koji objavljujete istinit ili ne i da uključite poveznice s pouzdanih izvora.

Utjecaj 5 %

Mobile-Friendly

Ako želite privući posjetitelje u 2024., vaša web stranica treba biti jednostavna za korištenje na mobilnim telefonima i tabletima.

Ranije se govorilo o “prijateljskom dizajnu za mobilne uređaje”, ali sada Google naglašava važnost mobilnih uređaja, što znači da bi vaša web stranica trebala prvenstveno ciljati na mobilne korisnike.

Idealno je da čak i nema posebne verzije za računalnu verziju jer bi trebala izgledati isto na mobitelu i računalu: jednostavan izgled i optimizirana navigacija za mobilno korisničko iskustvo.

Utjecaj 5 %

Page Speed

Google uvijek stavlja korisničko iskustvo na prvo mjesto, zato i ima podatkovne centara diljem svijeta kako bi prikazao rezultate pretraživanja u samo nekoliko trenutaka.

Vaša web stranica trebala bi slijediti Googleov primjer i usredotočiti se na brzinu.

Svaka dodatna sekunda koja je potrebna za učitavanje stranice može utjecati na sposobnost rangiranja. Brzinu svoje web stranice možete provjeriti putem Google PageSpeed Insights alata.

Utjecaj 3 %

Interni linkovi

Prije nekoliko godina ovaj čimbenik je bio puno bitniji nego što je danas. Znači što je broj stranica s istom ključnom riječi u naslovima veći to će web lokacija više rangirati za tu ključnu riječ, sve dok ih povezuju interni linkovi.

Objavljivanje nekoliko članaka o vezanih za neku teme i povezivanje svih njih s jednom ciljanom stranicom bio bi snažan izraz vrijednosti tog web sitea koji bi bolje rangirao na Googleu.

Utjecaj 2 %

SSL certifikat

Još 2017. Google je siteove koji nisu bili zaštićeni SSL-om označavao kao nesigurnima. Danas gotovo su zaštićeni SSL-om tako da ovo i nije neki bitan faktor rangiranja.

Utjecaj 2 %

Strukturirani isječci

Schema oznake su moderne meta oznake kako biste pomogli Googleu prikazivati rezultate pretraživanja poput isječaka. Sigurno ste i sami vidjeli u rezultatima pretraživanja sustav ocjenjivanja s zvjezdicama, popis događaja ili neki recept.

Google preferira stranice koje koriste schema oznake jer time čini rezultate pretraživanja tih stranica korisnijima za pretraživače. Uz to ove oznake su vidljivije od ostalih rezultata pretraživanja pa je zato i veća šansa da netko klikne na taj rezultat.

Međutim, Google sve više uklanja ovakav prikaz u rezultatima pretraživanja i daje ih samo za web stranice s visokim autoritetom.

Utjecaj 1 %

Ostalo

Postoji još dosta čimbenika koji imaju utjecaj pri rangiranju poput ključnih riječi u opisima stranice, spominjanje vašeg brenda na ostalim stranicama, ključnih riječi u URL-u, gustoći ključne riječi u nekom tekstu…

No ovi čimbenici koji su nekada bili vrlo važni u 2024. pomalo gube na važnosti. S toga preporučujemo da se fokusirate na ove nove čimbenike koji imaju veći utjecaj.