Google Fonts je kolekcija besplatnih fontova kojih mogu koristiti dizajneri i programeri za web stranice, ali i ostale projekte.

Prije nekoliko godina webmasteri su morali koristiti “web safe” fontove kako bi osigurali da će se oni ispravno prikazivati korisnicima, odnosno maksimalnu kompatibilnost između web preglednika i operativnih sustava. Problem s tim fontovima je što je izbor bio vrlo malen, pa smo morali odabrati između 10 vrsta fontova.

Danas to više nije slučaj, zahvaljujući prvenstveno Google Fonts servisu. Danas se tu nalazi preko 700 različitih obitelji fontova gdje ćete gotovo sigurno pronaći font koji vam odgovara.

Kako bi olakšali odabir Google Fonts vam nude mogućnost pregleda odabranog fonta, a možete upisati vlastiti tekst i odabrati veličinu kako bi vidjeli kako će se oni ispisivati na zaslonu. Pomoću filtera moguće je i sortirati fontove po debljini, širini i nagibu.

Ukoliko želite pretraživati primjerice  rukopisne fontove, moguće je odabrati da se prikazuju samo ti fontovi, a ako želite koristiti hrvatske dijakritičke znakove, potrebno je odabrati isključivo „Latin Extended“ fontove.

Većina fontova ima nekoliko različitih debljina, a naš savjet je da koristite debljinu 400 za standardni tekst, dok za naslove možete koristiti font 800. Kako bi ubrzali vrijeme učitavanja web stranice pripazite na broj fontova koje koristite. Najbolje je koristiti dvije vrste fontova – jednu za tekst, drugu za naslove.

Obično oni najpopularniji (Open Sans, PT Sans, Oswald, Raleway, Roboto) su i najčitljiviji, pa s toga savjetujemo da prvo isprobate upravo te najpopularnije tipove.

Najbolje od svega je što odabrane web fontove ne morate preuzimati na računalo, već je dovoljno kopirati kod odabranog fonta na vašu web stranicu. Postoje tri mogućnosti ugradnje – standardna kojoj se kod kopira u vašu HTML datoteku, putem CSS-a ili putem JavaScripta, a ako vam je potrebno preuzeti font to možete napraviti na GitHubu.

Ukoliko je vaš site u WordPressu, razni dodaci vam mogu pomoći u implantaciji Google Fonts-a na vašu stranicu, dok mnoge teme već imaju u svojim opcijama izbornik Google fontova.