Google reCAPTCHA je najpopularniji servis za zaštitu vlasnika web stranica od neželjenih e-mail poruka. reCAPTCHA v3 je Googleova tehnologija koja pomaže u zaštiti web stranica od automatskih botova i zlonamjernih aktivnosti. Ova tehnologija koristi napredne algoritme strojnog učenja kako bi se analiziralo ponašanje posjetitelja web stranice i odlučilo je li osoba ili bot.

U početku je bilo potrebno upisati tekst koji je bio ispisan iskrivljenim slovima, dok je druga verzija već bila pametnija i bolje je razlikovala ljude i Internet botove. Većini korisnika bilo je dovoljno kliknuti na tekst „Nisam robot“ kako bi prošli autorizaciju, a oni sumnjiviji trebali su riješiti slikovnu slagalicu.

Najnovije izdanje reCAPTCHA v3 bi trebalo najviše pomoći samim posjetiteljima web stranica jer više neće biti potrebno upisivati nikakav tekst ni slagati slikovne slagalice već će reCAPTCHA v3 se izvoditi u pozadini web stranice. Putem posebnih algoritama sustav će provoditi prilagodljivu analizu rizika i obavijestiti administratora stranice o sumnjivom prometu kojeg stvaraju internet roboti.

Na primjer, ako se primijeti da korisnik provodi vrijeme na stranici, klikne na gumb za prijavu i izvršava druge aktivnosti koje ukazuju na ljudsko ponašanje, skor će biti visok, a korisniku se može dati pristup željenim funkcijama bez da mu se traži da riješi CAPTCHA izazov.

Svaki posjetitelj će imati ocjenu od  0 do 1, a administratori web stranice će moći odrediti koje je minimalna ocjena za koju nije potrebna nikakva daljnja akcija, odnosno za koju je potrebna dodatna verifikacija. Ukratko reCAPTCHA v3 će davati više mogućnosti samim webmasterima da sami odluče što raditi u sumnjivim situacijama.

Kako bi koristili ovaj alat na svojoj internet stranici potrebno je da se prijavite na ovu stranicu putem Google računa. Zatim potrebno je napraviti profil za tu stranicu kako bi dobili  Site Key i Secret Key koji ćete ubaciti u HTML datoteku

reCAPTCHA v3 je dizajnirana da se integrira u web stranice s minimalnim utjecajem na korisničko iskustvo, a njena primjena može pomoći u sprječavanju zlonamjernih aktivnosti i poboljšati sigurnost web stranice.