Google reCAPTCHA je najpopularniji servis za zaštitu vlasnika web stranica od neželjenih e-mail poruka. U posljednjih 10-ak godina imali smo na raznim stranicama vidjeti nekoliko verzija reCAPTCHA.

U početku je bilo potrebno upisati tekst koji je bio ispisan iskrivljenim slovima, dok je druga verzija već bila pametnija i bolje je razlikovala ljude i Internet botove. Većini korisnika bilo je dovoljno kliknuti na tekst „Nisam robot“ kako bi prošli autorizaciju, a oni sumnjiviji trebali su riješiti slikovnu slagalicu.

Najnovije izdanje reCAPTCHA v3 bi trebalo najviše pomoći samim posjetiteljima web stranica jer više neće biti potrebno upisivati nikakav tekst ni slagati slikovne slagalice već će reCAPTCHA v3 se izvoditi u pozadini web stranice. Putem posebnih algoritama sustav će provoditi prilagodljivu analizu rizika i obavijestiti administratora stranice o sumnjivom prometu kojeg stvaraju internet roboti.

Svaki posjetitelj će imati ocjenu od  0 do 1, a administratori web stranice će moći odrediti koje je minimalna ocjena za koju nije potrebna nikakva daljnja akcija, odnosno za koju je potrebna dodatna verifikacija. Ukratko reCAPTCHA v3 će davati više mogućnosti samim webmasterima da sami odluče što raditi u sumnjivim situacijama.

Kako bi koristili ovaj alat na svojoj internet stranici potrebno je da se prijavite na ovu stranicu putem Google računa. Zatim potrebno je napraviti profil za tu stranicu kako bi dobili  Site Key i Secret Key koji ćete ubaciti u HTML datoteku