Google je sada i službeno potvrdio da PageRank odlazi u povijest, odnosno prestati će se prikazivati na Googleovoj alatnoj traci.

Ovaj algoritam je razvijen od strane osnivača Googlea,  Larry Pagea i Sergeja Brina još davne 1996, a dvije godine nakon toga su sve indeksirane stranice imale svoj PageRank i imale su svoju ocjenu od 1 do 10. Svi koji su instalirali Googleovu alatnu traku u svoj web preglednik mogli su vidjeti PR rezultat svake posjećene stranice.

Ranih 2000-tih PR je duže vrijeme bio jedan od najbitnijih faktora prilikom rangiranje web stranice, no kako je vrijeme prolazilo on je gubio na važnosti. PageRank se bazirao na broju dolaznih linkova na neku stranicu, što su mnogi zlorabili jer su plaćali pojedincima i agencijama linkove na svoju stranicu.

PageRank infografika

Posljednje ažuriranje PageRanka je napravljeno još 2013. godine, a godinu dana kasnije John Mueller iz Googlea je objavio kako više nikada neće biti ažuriran.

Iako će se PR prestati prikazivati posjetiteljima, to ne znači da tvrtka ga više neće uopće koristiti prilikom rangiranja, već će se koristiti interno u Googleu, no neće biti dostupan javnosti, objavio je The SEM Post.

Osim iz Google toolbara, informacije o PageRanku su bile dostupne putem raznih drugih ekstenzija za preglednike i web alata, no i ti alati će uskoro prestati prikazivati PR.

Iz Googlea su potvrdili kako webmasteri neće vidjeti nikakve promjene u rangu svojih siteova u rezultatima pretraživanja i sve bitne informacije će moći pronaći u Search konzoli.