Razvojem web tehnologije važnost internet trgovine se znatno povećala. Ovaj način prodaje je iznimno pogodan za velik broj proizvoda, a ima i brojne prednosti u odnosu na klasičnu prodaju.

Kupci na ovaj način mogu uštediti dosta vremena, jer ne moraju osobno otići do prodavaonice kako bi kupili željene proizvode. U posljednje vrijeme sve više i više ljudi kupuje putem interneta, tako da su online shopping trendovi u stalnom porastu.

Povijest Internet trgovine

Internet trgovine (web shopovi) su se razvili postepeno, paralelno s razvojem World Wide Web-a. Prva on-line trgovina je pokrenuta još 1992., a razvojem eBaya i Amazona kasnih devedesetih, ovaj koncept je dobio i sasvim drugu dimenziju.

Što je potrebno za Internet kupnju? Ukoliko ste se odlučili za kupnju putem interneta, potreban je bankovni račun, debitna kartica i naravno, računalo s Internet vezom. Kupci mogu direktno posjetiti web stranicu ili pronaći traženi proizvod putem web pretraživača.

Koristeći košaricu na web stranicama, kupci mogu kupiti više proizvoda odjednom. Nakon uspješne narudžbe ili transakcije stiže obavijest putem e-maila. Naravno, neke trgovine koriste i opcije poput plaćanja prilikom pouzeća robe ili plaćanje putem uplatnica.

Trendovi

Kao što smo već naveli, online shopping je u stalnom porastu, a u posljednje vrijeme, sve više kupaca osim računala, koristi i pametne telefone ili tablete kako bi kupili željene proizvode. U 2012. ovim putem najviše su se prodavali elektronski uređaji, knjige, kućne potrepštine, knjige, kozmetika, namirnice i kozmetika, a  prema nekim pokazateljima očekuje se i porast ovakve prodaje od čak 62% do 2016 godine.

Za ovakav rast najviše je zaslužne pozitivna iskustva kupaca, koji uživaju u beneficijama koje donosi ova tehnologija, koja im omogućava da kupuju iz udobnosti svoga doma.