Unutarnja pretraga web stranice je pretraživanje sadržaja koji se nalaze na samoj stranici. Obično se postavlja kao widget u bočnoj traci ili u samo zaglavlje internet stranice pokraj glavnog izbornika.

Ovakav način pretrage je vrlo bitan ukoliko vaš site ima više od 20-ak stranica jer posjetiteljima omogućava da pronađu sadržaj koji ih zanima.
Ukoliko imate web trgovinu unutarnja pretraga se obavezno mora integrirati u nju, jer na taj način posjetitelji jednostavno pronalaze traženi proizvod.

WordPress unutarnje pretraživanje

Ukoliko je vaša stranica bazirana na WordPress platformi ovakav način pretrage je integriran u sam CMS. Iako je WordPress u svojim ranim verzijama rezultate pretrage prikazivao kronološki, nove verzije „pametnije“ slažu rezultate pretraživanja, pa se sada prilikom pretraživanja posjetiteljima prikazuju prvo najbolji rezultati odnosno oni koji sadrže više ključnih riječi.

Google prilagođeno pretraživanje

Osim pretrage u WordPressu, na web stranicu možete integrirati i  Google Custom Search odnosno alat za prilagođeno pretraživanje. Dodavanje ovog alata je veoma jednostavno, dovoljno je preuzeti kod za Googleove stranice i ubaciti ga na vašu stranicu na željeno mjesto.

Tvrtka korisnicima ovog alata nudi i nekoliko predložaka kako žele da prikažu rezultate pretrage. Osim navedenog korisnici mogu odabirati između nekoliko tema odnosno boja samog widgeta za Googleovo prilagođeno pretraživanje.

Koji god od navedenih načina unutarnje pretrage odaberete nećete pogriješiti jer i jedan i drugi način omogućavaju da korisnici jednostavnije pronađu ono što ih zanima na vašoj stranici.