Mnogi korisnici  računala su se susreli s tzv. plavim ekranom smrti (BSOD) – situacijom kada postoji ozbiljniji problem s računalom. Ovaj situacija nastaje iz raznih razloga, no ovdje ćemo navesti one najčešće i način kako pokušati riješiti taj problem.

Konflikti u računalnim komponentama (hardwareu)

Mnogi BSOD su rezultat raznih konflikata između nekompatibilnih komponenti u samom računalu. Svaka komponenta u računalu dobiva svoj IRQ kanal (interrupt request channel) prilikom instalacije i svaka komponenta mora biti na vlastitom IRQ kanalu kako bi radila ispravno.

Problem nastaje kada dvije komponente istovremeno dijele isti kanal. Ovaj problem se može pokušati riješiti tako da se preko kontrolne ploče (control panela) pristupi upravitelju uređaja (device manager) i pogleda da li koja od komponenti ima znak uskličnika pored sebe. Ukoliko postoje takve komponente, najbolje je nanovo instalirati upravljački program (driver) za tu komponentu.

Neispravna radna memorija (RAM)

Radna memorija

Još jedan od čestih razloga ovog problema su i neispravni moduli radne memorije (RAMa). Ukoliko postoji sumnja da je upravo ovo problem, postoje razni alati za testiranje memorije, među kojima je najpopularniji Memtest86+.

Ako dijagnostički program nađe grešku, najbolje je ukloniti jedan od modula radne memorije (ukoliko ih ima više) i provjeriti da li se problem i dalje događa. Sistemom eliminacije lako se može ustvrditi koji modul uzrokuje problem.

Pregrijavanje

Pregrijavanje računala

Računalne komponente se za vrijeme rada računala griju, što se može i zaključiti po raznim ventilatorima koji se nalaze u računalu. Problem nastaje kada dođe do pregrijavanja. Srećom većina komponenti je napravljena da se automatski isključi u takvim slučajevima. Ukoliko postoji sumnja da se računalo pregrijava, najbolje je otvoriti ga i usisati prašinu koja se nakupila na ventilatorima. Ukoliko i to ne rješava problem onda je jedino rješenje zamjena ventilatora ili hladnjaka.

Također, kućišta računala su dizajnirana da što bolje dovode svježi zrak i odvode toplinu koja se stvara. Međutim, mnogi korisnici kućišta stavljaju u prostor gdje nema dovoljnog dotoka svježeg zraka pa je i to jedan od čestih razloga pregrijavanja, pogotovo u ljetnim mjesecima. Kućište računala bi bilo poželjno držati na mjestu na kojem je protok zraka relativno dobar.

 

Slabo napajanje

Napajanje

Ovo je također jedan od čestih uzročnika plavog ekrana smrti, pogotovo ako su u računalu ima više komponenti koje troše više struje. Korisnici često nadograđuju računalo novim komponentama ne vodeći računa o snazi koja je potrebna za njihovo napajanje. Specifikacije o potrošnji energije se mogu se naći na stranicama proizvođača svake pojedine komponente.

Fragmentacija čvrstog diska

disk-defragmenter

Prilikom korištenja računala, disk se sve više fragmentira svaki put kada se pohrani neka  datoteka, izbriše ili deinstalira neki program. Ovo ne samo da usporava performanse čvrstog diska, nego zna dovoditi i do ozbiljnih problema kada operativni sustav ne može na vrijeme doći do pristupa važnoj funkciji.

Ovaj problem se rješava tako da se disk defragmentira s vremena na vrijeme, a defragmenter u samim Windowsima je dovoljan da obavi ovaj zadatak.

Pretrpan registar

Čišćenje registra

Registar operativnog sustava se može gledati i kao veliku knjižnicu svih postavki sustava. Upravo problemi s registrom mogu voditi do BSOD i raznih drugih problema u radu operativnog sustava.

Čak ako ste i deinstalirali neki program, često u registru ostaju njegovi ostatci. S vremenom registar računala postaje prenatrpan i operativni sustav sve teže čita podatke iz njega. Rješenje ovog problema treba potražiti u nekom od programa za čišćenje registra (Registry Cleanera) koji se mogu besplatno preuzeti na internetu.

Računalni virus

malware

Virusi i malware također su mogući uzročnici ovog problema, a rješenje je najčešće jednostavno, sve što je potrebno je ukloniti taj virus putem antivirus programa.

Doduše često se zna dogoditi da virusi i malware blokiraju antivirusni program. Tada je najbolje pokušati antivirus pokrenuti iz Windows „Safe moda“ i pokušati očistiti operativni sustav.

A ukoliko sami ne možete riješiti problem uvijek se možete zatražiti i naše usluge.