SEO optimiziranje stranice  obuhvaća niz radnji koje za svrhu imaju što bolje pozicioniranje web stranice na pretraživačima. SEO je skraćenica za „search engine optimization“ tj. optimizacija web stranica za pretraživače. Ovdje ćemo navesti neke od najbitnijih stavki bitnih za optimiziranje svake stranice.

Ključne riječi

Ključne riječi su bitne jer one opisuju sadržaj web stranice. Bitno je da se one pojavljuju u naslovu stranice, kao i u samom sadržaju. Prilikom pisanja ključnih riječi je bitno da se one ne pojavljuju previše, ni premalo puta u tekstu. Najbolja gustoća ponavljanja ključnih riječi je oko 2-4 % tj. na da se ključna riječ ili fraza ponavlja u tekstu 2-4 puta na svakih napisanih 100 riječi.

Prilikom ovog odabira može vam pomoći  Google’s Keyword Tool,  koji daje informacije koliko se učestalo neke ključne riječi ili fraze upisuju na jeziku.

Odabir domene

Prilikom odabira domene praktički postoje dva načina za njen odabir. Prva mogućnost je odabir „brandirane“ domene koja u sebi sadrži ključnu riječi ili frazu koja je već poznata posjetiteljima i želite preko nje privući posjetitelje na svoju stranicu. Ovakve domene u pravilu nemaju mnogo koristi za SEO.

Druga mogućnost je domena bazirana na ključnim riječima, u kojoj se ključne riječi ili fraza nalaze u samom nazivu domene. Gledajući s SEO aspekta ova opcija je mnogo učinkovitija jer garantira bolje pozicioniranje u web pretraživačima.

Izrada i dizajn web stranice

Koju god od  tehnologija ili programskih jezika koristili za izradu web stranica, bitno je napraviti stranicu s dobrom strukturom, kao i kreirati kategorije, potkategorije i izbornike kako bi posjetiteljima olakšali pristup sadržaju. Kako bi se web pretraživači lakše „snašli“ na vašoj stranici, poželjno je da napravite i mapu sitea. Prilikom kreiranja navigacije poželjno je korisiti tekstulanu navigaciju.

Sadržaj web stranice

Što se tiče samog sadržaja  web stranice, naslov stranice (title) bi trebao imati 3-5 riječi ili do maksimalno 70 znakova. Opis stranice (description) bi trebao ukratko opisati sadržaj stranice. Poželjno je da opis ima od 110 do 140 znakova.

Kako web pretraživači nemaju mogućnost prepoznati sadržaj na slici, bilo bi poželjno svakoj slici pridodati alt= oznake.

Kvaliteta sadržaja je veoma bitan SEO faktor, tako da nije preporučljivo prekopirati sadržaj s ostalih stranica, nego napisati vlastiti unikatan sadržaj.

Prilikom optimiziranja web stranice svakako treba imati na umu da se stranice namijenjene posjetiteljima, a ne web pretraživačima.