U 2012. Hrvatsku je posjetilo 8 % više gostiju nego godinu prije, a s obzirom na trenutnu krizu u svijetu, većina gostiju se odlučuje na privatni smještaj. Prema nekim predviđanjima, i ove godine očekuje se rast broja noćenja.

S obzirom da sezona u Hrvatskoj traje kratko, svega dva mjeseca, vremena za oglašavanje je premalo i potrebno je već sada krenuti u oglašavanje. Najisplativiji način oglašavanja je putem interneta, jer upravo je to način putem kojeg strani turisti sve više rezerviraju smještaj.

Postoje mnoge platforme na kojima se može oglašavati smještaj, a neke od najpopularnijih su: Airbnb, Booking.comFlipKey i Wimdu.

Prednosti vlastite web stranice za apartmane

Osim oglašavanja na raznim platformama  za tu namjenu, u posljednje vrijeme sve više vlasnika apartmana se odlučilo na izradu vlastite web stranice, putem koje detaljno i na većem broju jezika mogu upoznati potencijalne klijente s svojom ponudom. Uz to apartman ostavlja bolji dojam ukoliko uz oglas na agencijskoj web stranici posjeduje i vlastitu stranicu. Izrada vlastite web stranice zahtijeva malo više truda i znanja od oglašavanja na postojećim platformama, no to može biti dugoročno isplativo i pružiti veću kontrolu i fleksibilnost u oglašavanju vašeg smještaja.

Prednosti vlastite internet stranice uključuju:

  • Kontrolu – kreiranjem vlastite web stranice, imate potpunu kontrolu nad izgledom i sadržajem vaše stranice te možete prilagoditi dizajn i funkcionalnosti prema vašim potrebama.
  • Profesionalnost – vlastita web stranica može pružiti profesionalni dojam vašeg smještaja i može vam pomoći u stvaranju prepoznatljivog brenda.
  • Više rezervacija – Uz vlastitu web stranicu, imate mogućnost privlačenja gostiju direktno preko vaše web stranice, što može povećati broj rezervacija i smanjiti proviziju koju plaćate platformama za kratkoročni najam.
  • SEO optimizacija web stranice za tražilice  može vam pomoći da se vaša web stranica rangira na vrhu rezultata pretrage na Googleu, što može povećati vidljivost vašeg smještaja i privući više gostiju.

Što treba sadržavati stranica za oglašavanje privatnog smještaja

Prilikom izrade te vrste stranica potrebno je odabrati prave fotografije turističkog mjesta i smještajne jedinice kako bi privukli potencijalne klijente. Svakako preporučamo da za fotografiranje interijera i eksterijera vašeg objekta koristite usluge profesionalnog fotografa.

Gostima su važni i dodatni turistički i zabavni sadržaji u vašem mjestu i udaljenosti od njih, kao što su turističke znamenitosti, plaže, caffe-barovi, restorani, ljekarne, dućani, autobusnih stajališta, zračnih i trajektnih luka i sl. – dakle svega onoga što upotpunjuje turističku ponudu pa savjetujemo da i te informacije postavite na vašu stranicu.

Naravno takva internet stranica bi trebala sadržavati i sve podatke vezane za samu smještajnu jedincu kao što su: broj ležajeva, kvadratura, mogućnost korištenja kupaonice ili kuhinje, opremljenost apartmana s kućanskih aparatima, kao i o dodatnim uslugama kod  samog domaćina. Na samoj stranici bi poželjno je staviti i  cjenik usluge smještaja, kao i karta do vaše lokacije kako bi vas gosti mogli lakše pronaći.

Kada oglašavate svoj smještaj na internetu, važno je osigurati da imate detaljne i točne informacije o vašem smještaju, uključujući fotografije, cijene, dostupnost i pravila kuće. Također je važno da budete otvoreni i iskreni o svom smještaju kako bi gosti znali što mogu očekivati. Dobra recenzija gostiju može biti ključna za privlačenje novih gostiju, stoga je važno pružiti izvrsnu uslugu i brinuti se o gostima kako bi bili zadovoljni svojim boravkom.