U 2012. Hrvatsku je posjetilo 8 % više gostiju nego godinu prije, a s obzirom na trenutnu krizu u svijetu, većina gostiju se odlučuje na privatni smještaj. Prema nekim predviđanjima, i ove godine očekuje se rast broja noćenja.

S obzirom da sezona u Hrvatskoj traje kratko, svega dva mjeseca, vremena za oglašavanje je premalo i potrebno je već sada krenuti u oglašavanje. Najisplativiji način oglašavanja je putem interneta, jer upravo je to način putem kojeg strani turisti sve više rezerviraju smještaj.

Prednosti vlastite web stranice za privatne iznajmljivače

Osim oglašavanja kod raznih agencija za tu namjenu, u posljednje vrijeme sve više vlasnika apartmana se odlučilo na izradu vlastite web stranice, putem koje detaljno i na većem broju jezika mogu upoznati potencijalne klijente s svojom ponudom. Uz to apartman ostavlja bolji dojam ukoliko uz oglas na agencijskoj web stranici posjeduje i link na vlastitu stranicu. Prednost vlastite web stranice je što njenu web adresu možete koristiti i na ostalim kanalima promidžbe npr. na posjetnicama, letcima, a možete tu adresu poslati gostima putem e-maila.

Prilikom izrade te vrste stranica potrebno je odabrati prave fotografije turističkog mjesta i smještajne jedinice kako bi privukli potencijalne klijente. Svakako preporučamo da za fotografiranje interijera i eksterijera vašeg objekta koristite usluge profesionalnog fotografa.

Gostima su važni i dodatni turistički i zabavni sadržaji u vašem mjestu i udaljenosti od njih, kao što su turističke znamenitosti, plaže, caffe-barovi, restorani, ljekarne, dućana, autobusnih stajališta, zračnih i trajektnih luka i sl. – dakle svega onoga što upotpunjuje turističku ponudu pa savjetujemo da i te informacije postavite na vašu stranicu.

Naravno takva internet stranica bi trebala sadržavati i sve podatke vezane za samu smještajnu jedincu kao što su: broj ležajeva, kvadratura, mogućnost korištenja kupaonice ili kuhinje, opremljenost apartmana s kućanskih aparatima, kao i o dodatnim uslugama kod  samog domaćina. Na samoj stranici bi poželjno je staviti i  cjenik usluge smještaja, kao i karta do vaše lokacije kako bi vas gosti mogli lakše pronaći.