SEO optimizacija

Početna/SEO optimizacija

SEO optimizacija (Search Engine Optimization) služi  da vaša stranica što bolje rangira na tražilicama, što rezultira većoj posjećenosti. U to ubrajamo analitičke, kreativne i tehničke procese za poboljšanje vidljivosti web lokacije u organskim rezultatima pretraživanja.

Na ovaj način dolazimo do povećanje neplaćenog  prometa na vašu web lokaciju. Tražilice su glavni izvor posjeta i vašoj web stranici daju ciljani promet – ljudi koji traže ono što nudite, a tražilice ih dovode na site.

Ukoliko tražilice ne mogu pronaći vaš site ili dodati sadržaj u svoje baze podataka propustiti ćete priliku da posjetitelji otvore vašu stranicu.

Izgradnjom snažene arhitekture web lokacijepravilnim odabirom ključnih riječi i postavljanja jasne navigacije pomoći ćete tražilicama da indeksiraju vaš site brzo i jednostavnošto će poboljšati njihov rezultat na web pretraživačima.

Svi naši projekti su SEO optimizirani za sve najvažnije internet pretraživače.  Neki od tih projekata se nalaze među prvim rezultatima pretraživanja na Google tražilici kada se koriste fraze ili ključne riječi koje su zadane kao cilj SEO optimizacije.

Čimbenici

Najpopularnija svjetska internet tražilica Google u svojim uputama navodi nekoliko ključnih čimbenika koja bi svaka web stranica morala imati:

 • unikatan i bogat sadržaj
 • uvjerljiv i koristan sadržaj
 • jednostavne i točne naslove stranica (title)
 • Mapu sitea (sitemap)
 • korištenje “description” meta oznake
 • korištenje oznake naslova i podnaslova (heading)
 • označavanje strukturiranih podataka
 • organiziranje hijerarhije web lokacije
 • korištenje breadcrumb navigacije
 • promoviranje web lokacije putem Google lokalnog pretraživanja (izrada Google My Business profila)

Razvoj strategije

Odabir strategije SEO optimizacije je bolje početi što ranije najbolje u samom tijeku izrade web stranice.

Kako razviti SEO strategiju da prevladavate svoju konkurenciju u Googleu i drugim tražilicama? SEO nije samo ostvarivanje boljeg rezultata u pretrazi već i pružanje boljeg iskustva posjetiteljima.

S toga postavite si pitanje „Da li je osoba koja je upisala nekakav upit u Google pretraživanje dobila relevantan odgovor?“

Da bi pružili pozitivno korisničko iskustvo i putem pretrage generirali potencijalne kupce morate učiniti više od ciljanja ključnih riječi. Potrebno je razumjeti namjeru posjetitelja i ponuditi im sadržaj koji nudi rješenja za njihove upite.

SEO komponente

Tehnička optimizacija – to su one aktivnosti koje radite na siteu kako bi poboljšali SEO ali nisu vezane za sam sadržaj stranice. U to spada podešavanje stalnih veza, strukturirani podaci, pregled doživljaja stranice, putanje.

Onsite SEO – sve radnje vezane da je sadržaj na web stranici relevantan i pruža izvrsno korisničko iskustvo. To uključuje ciljane ključne riječi u sadržaju, unos novih sadržaja, blogove

Off page optimizacija – uključuje sve aktivnosti koje su poduzete izvan vaše web lokacije u svrhu poboljšanja rezultata u pretraživanju. Glavna aktivnost je izrada povratnih veza.
One mogu biti napravljene na „prirodan“ način odnosno bez ikakvih radnji od strane vlasnika stranice. Primjerice link na neki članak koji se nekome svidio na vašoj stranici.

Ručno izgrađene veze su one koje su stečene kroz namjerne aktivnosti. Npr. tražimo od kupaca da postave link na vašu stranicu ili zatražimo nekog od poznatih osoba da podijeli vaš članak.

Samo-stvorene veze su poveznice na vašu internet stranicu koje se kreirali putem upisa na nekom forumu, imeniku, komentaru u blogu i sl.

SEO optimizacija web stranice uključuje slijedeće procese:

 • Istraživanje poslovanja i konkurencije, procjenu trenutnog stanja i analizu ključnih riječi
 • Planiranje i odabir strategije što uključuje koji sadržaji će se postavljati na web lokaciju, izgradnju povratnih veza (backlinkova) i upravljanje društvenim mrežama
 • Implementacija je faza kada se prethodno donesene odluke primjenjuju na samu web stranicu
 • Praćenje aktivnosti posjeta, rangiranja na tražilicama. Izrada izvješća prema kojima će se vršiti procjena daljih aktivnosti
 • Održavanje je faza u kojoj se odmah ispravljaju svi veći ili manji problemi

Anatomija rezultata pretraživanja

Googleovi rezultati pretraživanja se sastoje od plaćenih oglasa i organskih rezultata pretrage. Ovisno o upisanoj ključnoj riječi na vrhu će se pojaviti do maksimalno četiri plaćena oglasa.

Ispod toga Google prikazuje organske rezultate, a ovisno o upitu mogu se prikazati i dodatni elementi poput slika, videa, mapa ili Grafikona znanja.

Iako se možda na prvu čini da toliko elementa rezultate organske pretrage guraju prema dnu SEO je još uvijek vrlo bitan.

Na Googleu se trenutno prikaže 8.5 milijardi rezultata pretraživanja svakog dana. Na organsku pretragu otpada znatan dio tih rezultata. Iako imate nekakva ulaganja u SEO optimizaciju svaka posjeta koja dolazi iz organske pretrage je za vas besplatna.

seo alati

SEO je iznimno složen proces. Važno je prikupiti što više podatka i napraviti temeljito istraživanje.

Putem Google Search Console možete doći do podataka o ponašanju korisnika i podacima o prometu. Analizom tih podataka možete saznati razne informacije o svojoj publici i koje pod-stranice su najposjećenije.

Faksirajte se na korisničko iskustvo i obrasce koje otkrivate kroz izvješća o ponašanju korisnika. S vremenom će vaša ulaganja u SEO donijeti do povećanja prometa i konverzija.