Fotografije su oduvijek bile sastavni dio većine web stranica. Neovisno koja je namjena vaše web lokacije uvijek je na njoj dobro imati kvalitetne slike jer vizualni doživljaj je ono što ostavlja dobar dojam svakom posjetitelju.

Na internetu postoje brojni servisi koji nude stock fotografije gdje možete kupiti licencu za njeno korištenje na vašoj stranici među kojima je najpoznatiji Shutterstock koji u svojoj bazi ima milijune fotografija.

Međutim, takve fotografije koštaju, a ukoliko je za vaš web projekt potreban veći broj onda cijena licenci nerijetko može premašiti cijenu izrade web stranice.

U nastavku možete pronaći nekoliko web servisa koji u svojoj ponudi imaju vrlo kvalitetne besplatne fotografije koje možete iskoristi prilikom izrade web stranice, a koje su pod  Creative Commons licencom.

To znači da takve fotografije možete koristiti, uređivati i distribuirati čak i u komercijalnoj namjeni. Ipak, neke od njih zahtijevaju da navedete autora, a ako to ne želite možete koristiti one koje imaju napomenu “No Rights Required”.

Pexels

Pexels

Pexels u svojoj bazi ima mnogo kvalitetnih besplatnih stock fotografija. Sve fotografije su označene s oznakama. Nažalost, besplatnih slika iz naših krajeva nema mnogo, no zato ovdje možete pronaći brojene fotografije ureda i uredske opreme, arhitekture, prirode i još mnogo toga.

Pixabay

pixabay

Pixabay je internetska platforma koja nudi veliku kolekciju besplatnih slika, ilustracija, vektora i videozapisa koji se mogu koristiti u različitim projektima. Tu možete promaći preko 1,8 milijuna besplatnih fotografija i videozapisa koji se mogu pretraživati prema kategorijama poput poslovanja, prirode, ljudi, tehnologije, hrane, putovanja… Fotografije su dostupne u visokoj razlučivosti i mogu se koristiti u različitim projektima, uključujući osobne blogove, web stranice, publikacije, oglašavanje i još mnogo toga.

Na Pixabayu možete osim fotografija možete naći i ilustracije, kao i vektorske grafike. Ukoliko je vaša stranica namijenjena turizmu ovdje možete pronaći nekoliko desetka slika raznih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Važno je napomenuti da se Pixabay koristi pod Creative Commons Zero (CC0) licencom, što znači da se fotografije mogu koristiti u bilo kojem projektu bez potrebe za navođenjem autora ili plaćanjem naknade.

FreeImages.com

Freeimages

FreeImages.com je još jedan servis za ovu namjenu i na njemu možete pronaći 300 000 besplatnih fotografija. Ispod svake se nalaze oznake, kao i slične besplatne slike koje što vam može olakšati pretragu.

Servisje jednostavan za upotrebu i omogućava korisnicima pretraživanje fotografija prema kategorijama, ključnim riječima, veličini slike i drugim kriterijima pretraživanja. Fotografije su dostupne u različitim veličinama i razlučivostima, a korisnici mogu pregledati i preuzeti slike bez potrebe za prijavom ili plaćanjem naknade.

Picjumbo

picjumbo

Picjumbo je kolekcija besplatnih fotografija za vaše osobne ili komercijalne radove. Nove slike se dodaju gotovo svaki dan, a podijeljene su u kategorije među kojima su najpopularnija moda, apstraktne slike, priroda i tehnologija.

Jedna od prednosti Picjumba je da sve fotografije na platformi su napravljene od strane profesionalnih fotografa, što znači da su visoke kvalitete i vrlo atraktivne za različite projekte. Također, Picjumbo nudi dodatne značajke poput mogućnosti pretraživanja fotografija po ključnim riječima, kategorijama i novim fotografijama.

Unsplash

Unsplash

Unsplash je internetska platforma koja nudi besplatne slike visoke kvalitete koje se mogu koristiti u različitim projektima. Platforma je osnovana 2013. godine kao mjesto za dijeljenje fotografija od strane tima kanadskih fotografa i dizajnera.

Danas, Unsplash je jedna od najpopularnijih platformi za besplatne slike na internetu, s preko milijun fotografija koje su podijeljene na platformi. Fotografije su organizirane u različite kategorije poput prirode, hrane, tehnologije, posla, ljudi i još mnogo toga. Fotografije su dostupne u visokoj razlučivosti i mogu se preuzeti u različitim veličinama.

Unsplash je vrlo jednostavan za upotrebu i nudi dodatne značajke poput mogućnosti pretraživanja fotografija po ključnim riječima, kategorijama i novim fotografijama koje se dodaju na platformu svaki tjedan. Korisnici mogu pregledati i preuzeti slike bez potrebe za prijavom ili plaćanjem naknade.

Sve fotografije mogu koristiti u bilo kojem projektu bez potrebe za navođenjem autora ili plaćanjem naknade. To čini Unsplash izvrsnim izborom za različite projekte, uključujući web stranice, blogove, publikacije i druge kreativne projekte.

FreePik

freepik

FreePik je servis na kojem, osim fotografija, možete pronaći i velik broj besplatnih vektora, PSD datoteka za Photoshop i raznih ikona. Platforma svaki mjesec dodaje 80 000 besplatnih elementa, a resursi su podijeljeni po kategorijama za lakše snalaženje. Osim besplatnog plana FreePik ima i Premium plan koji košta 9.99 € mjesečno ili 89.99 € godišnje putem kojeg možete doći do gotovo 7 milijuna dodatnih elementa.

Kao što vidite, postoji veliki broj kvalitetnih resursa s besplatnim slika koji vam mogu pomoći prilikom izrade vaše web stranice, objavljivanja sadržaja na blogu ili društvenim mrežama, a ovo gore navedeno je samo njihov manji dio. Sve ove web stranice nude visokokvalitetne fotografije i grafičke elemente koji su besplatni za korištenje u različitim projektima, od osobnih blogova do komercijalnih projekata. Važno je napomenuti da se neke od ovih web stranica mogu koristiti uz navođenje autora, a neke su potpuno besplatne za korištenje bez ikakvih uvjeta.