Fotografije su oduvijek bile sastavni dio većine web stranica. Neovisno koja je namjena vaše web lokacije uvijek je na njoj dobro imati kvalitetne slike jer vizualni doživljaj je ono što ostavlja dobar dojam svakom posjetitelju.

Na internetu postoje brojni servisi koji nude stock fotografije gdje možete kupiti licencu za njeno korištenje na vašoj stranici među kojima je najpoznatiji Shutterstock koji u svojoj bazi ima milijune fotografija.

Međutim, takve fotografije koštaju, a ukoliko je za vaš web projekt potreban veći broj onda cijena licenci nerijetko može premašiti cijenu izrade web stranice.

U nastavku možete pronaći nekoliko web servisa koji u svojoj ponudi imaju vrlo kvalitetne besplatne fotografije koje možete iskoristi prilikom izrade web stranice, a koje su pod  Creative Commons licencom.

To znači da takve fotografije možete koristiti, uređivati i distribuirati čak i u komercijalnoj namjeni. Ipak, neke od njih zahtijevaju da navedete autora, a ako to ne želite možete koristiti one koje imaju napomenu “No Rights Required”.

Pexels

Pexels

Pexels u svojoj bazi ima mnogo kvalitetnih besplatnih stock fotografija. Sve fotografije su označene s oznakama. Nažalost, besplatnih slika iz naših krajeva nema mnogo, no zato ovdje možete pronaći brojene fotografije ureda i uredske opreme, arhitekture, prirode i još mnogo toga.

Pixabay

pixabay

Na Pixabayu možete osim fotografija možete naći i ilustracije, kao i vektorske grafike. Ukoliko je vaša stranica namijenjena turizmu ovdje možete pronaći nekoliko desetka slika raznih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Za većinu slika na Pixabayu nije potrebno navesti autora, a objavljene su pod CC0 Creative Commons licencom.

FreeImages.com

Freeimages

FreeImages.com je još jedan servis za ovu namjenu i na njemu možete pronaći 300 000 besplatnih fotografija. Ispod svake se nalaze oznake, kao i slične besplatne slike koje što vam može olakšati pretragu.

Picjumbo

picjumbo

Picjumbo je kolekcija besplatnih fotografija za vaše osobne ili komercijalne radove. Nove slike se dodaju gotovo svaki dan, a podijeljene su u kategorije među kojima su najpopularnija moda, apstraktne slike, priroda i tehnologija.

Unsplash

Unsplash

Unsplash sadrži veliku zbirku besplatnih fotografija u velikoj rezoluciji i ovaj servis je jedan od najboljih izvora. One najpopularnije se prikazuju na naslovnoj stranici. Označavanje autora nije potrebno ali Unsplash to savjetuje kako bi im zahvalili.

Kao što vidite, postoji veliki broj kvalitetnih resursa s besplatnim slika koji vam mogu pomoći prilikom izrade vaše web stranice, objavljivanja sadržaja na blogu ili društvenim mrežama, a ovo gore navedeno je samo njihov manji dio.

FreePik

freepik

FreePik je servis na kojem, osim fotografija, možete pronaći i velik broj besplatnih vektora, PSD datoteka za Photoshop i raznih ikona. Platforma svaki mjesec dodaje 80 000 besplatnih elementa, a resursi su podijeljeni po kategorijama za lakše snalaženje. Osim besplatnog plana FreePik ima i Premium plan koji košta 9.99 € mjesečno ili 89.99 € godišnje putem kojeg možete doći do gotovo 7 milijuna dodatnih elementa.