Gdje postaviti izbornik na web stranicu?  Kako bi svojim posjetiteljima omogućili što bolje snalaženje na web stranici potrebno je omogućiti da što lakše dođu do sadržaja kojeg žele vidjeti. Ukoliko pronalazak traženih informacija je otežan mnogi će nezadovoljni napustiti web stranicu. S toga je ključno napraviti jednostavnu navigaciju na web stranci.

Kada govorimo o desktop verzijama web stranice navigacijski izbornik može biti bilo gdje no dvije su najpopularnije opcije – horizontalni izbornik na vrhu stranice ili vertikalni izbornik koji se u pravilu nalazi uz desni rub. Kod mobilnih verzija obično je glavni izbornik smješten u tzv. hamurger menu.

Horizontalni izbornik na vrhu stranice

No koja je solucija bolja? Ukoliko se radi o jednostavnoj web stranici bez previše unutarnjih pod stranica najbolje rešenje je horizontalni izbornik na vrhu. S obzirom da mnoge stranice koriste upravo ovakav raspored posjetitelji su navikli na to, a i lakše je čitati s lijeva na desno. Najvažnije stranice se u pravilu postavljaju u „top-level“ dok po potrebi iz padajućeg „drop-down“ izbornika prikazujemo stranice iz te kategorije. Na stranici Studij Gastronomije ASPIRA možete vidjeti primjenu ovakve vrste navigacije.

Studij Gastronomije Aspira

Vertikalni izbornik

Kod nekih stranica također se može pronaći i vertikalni izbornik. Obično se nalazi na minimalističinim stranicama, a glavna prednost ovakvog pristupa je što je veći dio sadržaja odmah vidljiv na stranici. Kod manjih stranica na ovaj način je moguće u potpunosti eliminirati potrebu za scrollanjem prema dolje. Dokazano je da posjetitelji prvo pogledaju gornji desni dio stranice pa je to još jedan od razloga za smještanje izbornika na tu lokaciju. Primjer ovog koncepta možete vidjeti na Chic Croatia.

Chic Croatia Homepage

Ukoliko se radi o većoj web stranci kao što su npr. web trgovine su mnogo kategorija tu možemo naći i kombinaciju vodoravnog i okomitog izbornika gdje jedan služi za pristup glavnim kategorijama, dok drugi služi za otvaranje pojedinih pod-kategorija.

Postavljanje navigacije ima za cilj korisnicima omogućiti što lakši pristup stranicama uz što bolje korisničko iskustvo jer u pravilu zadovoljeni korisnici i ostvaruju konverzije na vašim stranicama.