Da bi se nova web stranica pojavila u Googleovom indeksu prije nekoliko godina je bilo potrebno mnogo vremena. Danas to više nije slučaj jer najpopularnija svjetska tražilica može indeksirati nove sadržaje na webu u roku nekoliko minuta.

Kao prvi korak potrebno je dodati web stranicu u Search Console nekada zvanu Google webmasters tools. Ima nekoliko načina za verificiranje stranice, a najlakši je preuzeti datoteku iz Search konzole i postaviti je na server na kojemu je stranica.

Kako bi ubrzali proces indeksiranja nove internet stranice ili novih sadržaja Google je napravio alat koji se zove „Dohvati kao Google“ (Fetch as Google) koji se nalazi u lijevom izborniku Search konzole.

Ukoliko želimo indeksirati novu domenu dovoljno je kliknuti na dugme Dohvati (Fetch). Druga opcija Dohvati i renderiraj (Fetch and render) može poslužiti da vidite kako Googlebot vidi vašu stranicu.

Dohvati kao Google

Istu proceduru možete ponoviti ukoliko želite indeksirati neku drugu stranicu na domeni no onda je potrebno unijeti url te stranice u ovaj alat.

Nakon toga potrebno je odabrati da li želite da Google indeksira samo tu stranicu ili i povezane stranice. Nakon odabira željene opcije i rješavanja recaptcha zaštite potrebno je kliknuti na opciju Idi (Go) i vaša stranica će biti indeksirana u roku par minuta.

Indeksiranje novog sadržaja na web stranici

Google dozvoljava da na ovaj način indeksirate do 500 pojedinačnih stranica mjesečno i do 10 stranica s povezanim stranicama, što bi vam trebalo biti i više nego dovoljno.

Osim ovog alata svakako preporučujemo da napravite i mapu sitea i pošaljete je u Search konzolu što bi također trebalo pomoći pri bržem indeksiranju web stranice. Da provjerite koje se sve stranice nalaze u indeksu tražilice to možete napraviti da upišete naziv “site:” pa vašu domenu bez razmaka u okvir za pretraživanje.

Ukoliko često ažurirate vaš site novim sadržajem Google će automatski prilagoditi stopu indeksiranja te će novi sadržaji prije pojaviti u rezultatima pretraživanja u Googleu.