Jedno od čestih pitanja kojeg nas klijenti često pitaju prije izrade web stranice je „Koliko dugo treba proći da web stranica rangira na Googleu?

Na prvoj stranici Google pretrage se nalaze uglavnom stranice starije od dvije godine

Odgovor na to pitanje je da to ovisi o prvenstveno od više čimbenika među kojima su najvažniji kvaliteta odnosno količina sadržaja i konkurencija. Osim tih čimbenika važno je znati da su istraživanja pokazala da u Top 10 rezultata za određenu ključnu riječ ili frazu rijetko se nalaze stranice koje su mlađe od dvije godine, dok se na prvoj poziciji obično nalazi stranica koja je starija do tri godine. Manje od 5 % stranica će doći do Google Top 10 u prvoj godini svog postojanja.

U prvoj godini od objavljivanja 95 % internet stranica nećete pronaći na prvoj stranici Googlovih rezultata pretraživanja

U praksi se pokazalo da je starost domene još uvijek relevantan čimbenik pri rangiranju stranica, što je i logično s obzirom da starije domene u pravilu imaju više dolaznih linkova u odnosu na nove. Upravo povratni linkovi s autoritativnih domena iz iste branše je nešto na što treba posebno obratiti pozornost jer nekoliko takvih linkova može znatno poboljšati poziciju stranice na Googleu.

Kvaliteta sadržaja

Isto tako, ukoliko na vašoj stranici nema dovoljno sadržaja i on nije redovito ažuriran male su šanse da ona bude na prvoj stranici rezultata na Googleu.  Jedno od pravila je što više sadržaja (teksta) na stranici to bolje. Iako nema točne formule koliko teksta treba biti na pojedinoj stranici  studije pokazuju da je idealno od 600 do 700 riječi, a rijetko će se naći stranica među Top 10 rezultatima koja ima manje od 300 riječi.

Prilagođenost mobilnim uređajima

Kako je sve više pretraga s mobilnih uređaja treba paziti i da je web stranica napravljena i za takve uređaje bilo da postoje mobilne verzije bilo da se koristi responzivini dizajn. Na mobitelima je još važnije nego na računalima i Page speed – brzina učitavanja stranice. Sam Google nudi test prilagođenosti mobilnim uređajima  kao i alat za provjeru brzine izvedbe.

Najbitnije u cijeloj ovoj priči je da za kvalitetnu SEO optimizaciju treba vremena, odnosno da se to ne može napraviti u dan, tjedan, a i u većini slučajeva ni u mjesec dana. To nije proces koji ima svoj kraj jer web stranicu treba konstantno usavršavati – dodavati nove sadržaje, akumulirati kvalitetne povratne linkove i koristiti društvene mreže za promociju svoje web stranice.