Internet je već duže vrijeme prvo mjesto izvora informacija za mnoge ljude. Ukoliko sadržaj na web stranici posjetiteljima ne daje dovoljno informacija o onome što traže, oni će te informacije potražiti na drugim mjestima. Ukoliko im pružite odgovore na ono što ih zanima, oni će se iznova vraćati na stranicu.

Nekakva osnovna podjela sadržaja na web stranici bi bila tekst, slike, zvuk, kataloge i video animacije. Prve dvije stavke su svakako najbitnije stavke svake web stranice. I dok je do slika relativno lako doći, kod mnogih klijenata problem je bio što nisu imali dovoljno teksta.

Tekst

Kvalitetan tekst je vrlo bitan i za SEO optimizaciju. Tekst nikako ne smije biti prepisan s drugih stranica, već je potrebno napisati unikatan tekst koji čitateljima pruža sve informacije o vama, vašoj tvrtki i vašim proizvodima ili uslugama. Poanta je u tome da taj tekst zadovolji njihov upit pretraživanja i da se obrate upravo vama. Osim navedenog, važno je obratiti pozornost i na pravopis.

Članci, savjeti i upute su stavke koje će povećati interes posjetitelja i privući ih da se vrate opet. Svoj sadržaj ažurirajte redovito, jer to web stranicu čini svježom i zanimljivom, a i tražilice su uvijek u potrazi za novim sadržajem koji nudi sadrži korisne informacije za svoje posjetitelje.

Kada pišete sadržaj za svoju stranicu, koristite poznate riječi a ne žargon jer mnogi posjetitelji to neće razumjeti. Tekst neka bude razumljiv jer rijetki vole čitati izazovne i komplicirane tekstove.

Stranica koja je bogata riječima je i prihvatljivija tražilicama i zato umjesto slika, koristite što više tekstualnih podataka, opisa i informacija, jer će na taj način i vaša web stranica biti posjećenija.

Slike i animacije

Za slike na web stranici možete koristiti vlastite slike koje ste sami snimili ili vam je ustupio netko od poznanika, bestplano ih prezueti na servisima poput PixabayPikwizard ili ih kupiti primjerice na iStockphoto.

Mnogi klijenti žele i animirani slide na početnoj stranici koji se može napraviti s nekoliko vaših slika i nekoliko redova teksta.

Video i zvučni sadržaji

Ukoliko vaš proizvod ili usluga imaju snimljeni videozapis, možete ga objaviti na servisima poput YouTubea i jednostavno ga ugraditi na vašu stranicu. Što se tiče zvučnih zapisa, njih bi trebali koristiti na stranicama bendova ili pjevača, jer na ostalim stranicama im jednostavno nije mjesto.

Katalozi

Ukoliko nemate vlastite kataloge, možete kontaktirati vaše dobavljače da vam ih pošalju ukoliko ih imaju. Najčešće se radi o katalozima u .PDF formatu. Kod kataloga treba pripaziti da njihova veličina ne prelazi preko 20-ak MB jer mnogi ne žele čekati cijelu vječnost dok preuzmu katalog. Velike kataloge bi zato trebalo razdijeliti na nekoliko manjih.

Svi sadržaji na vašem webu neka budu prilagođeni posjetiteljima, a samim time će vas nagraditi i web pretraživači.