Planirate redizajnirati postojeću internet stranicu? Postojeće stranice su jednostavno zastarjele i potrebno ih je osvježiti. Ili možda ste upravo krećete s novim vizualnim identitetom ili planirate uvesti novi proizvod ili uslugu. Iz bilo kojeg razloga da ste se odlučili na redizajn web stranice postoji mnogo detalja na koje trebate pripaziti u tom procesu.

Neki se odlučuju na redizajn kako njihova tvrtka raste i web stranicu posjećuje sve više korisnika. Za mnoge od njih sama internetska stranica je važna koliko i proizvod kojeg prodajete.

U današnje vrijeme prosječni životni vijek neke internet stranice je nekoliko godina. Glavni razlog tomu je razvoj novih tehnologija i u tom periodu ona je svježa i zanimljiva. Ovaj vremenski okvir može varirati ovisno o vašoj branši i samo vi ćete znati kada je pravo vrijeme za redizajn.

Jedan od čimbenika da je je postojeća web lokacija još uvijek dovoljno brza i kompetitivna. Glavno pitanje je predstavlja li ova web stranica još uvijek nas kao tvrtku?

Najbolje je da je pregledate kao da ste klijent i provjerite da li su sve informacije još uvijek aktualne. Nekakav prosjek je da svaki jedinstveni posjetitelj pregleda 4 do 6 pod-stranica. Znači navigacija ali i brzina učitavanja su bitan faktor.

Drugi faktor je cijena redizajna sitea. Možete se zapitati da li je upravo sada pravo vrijeme za redizajn ili je bolje sačekati neku drugu priliku.

Osvježavanje web stranice ili redizajn web stranice

Ukoliko postojeća stranica još uvijek zadovoljava potrebe vašeg poslovanja možda je bolje osvježiti je. Pod osvježavanjem podrazumijevamo manje promjene poput nove palete boja, novih fontova, novih grafičkih elementa i dodavanja novih sadržaja.

Redizajn web stranice je sveobuhvatniji zadatak. Osim samog dizajna treba se pripaziti na tehničku izvedbu poput brzina učitavanja, dostupnosti i mogućnost indeksiranja.

planiranje redizajn web stranice

Proces redizajna

Faza planiranja

Ukoliko ste se odučili na potpuni redizajn onda je proces vrlo sličan kao i kod izrade web stranice. U prvom koraku potrebno je detaljno isplanirati redizajn weba. Treba odgovoriti na pitanja što vi nudite i za koga je web site namijenjen.

Radi se SEO revizija vaše stranice, revizija sadržaja i ti podaci se uspoređuju s vašom konkurencijom. Uzimaju se podaci o posjetama na sadašnjoj stranici poput stope napuštanja početne stranice i najposjećenijim stranicama.

Prema tim podacima određuje se gdje treba unaprijediti sadržaje, koje pod-stranice treba eventualno ukloniti i na koje treba posebno pripaziti.  Mjerne podatke o izvedbi web stranice možete pronaći ćemo Google Analyticsu. Rebranding također može biti razlog zašto redizajnirate web stranicu. U tom slučaju potrebno je dizajnirati novi logotip, odabrati shemu boja, odabrati font i naravno nove fotografije.

Sam proces redizajna potrebno je raditi u nekom razvojnom okruženju kako bi sadržaj stare web stranice još uvijek bio dostupan kako posjetiteljima tako i razvojnom timu. Na ovaj način izbjegavamo da je stranica nedostupna za korisnike duže vrijeme. Istovremeno, sav sadržaj kojeg želite zadržati jednostavno se može prebaciti na novu internet stranicu.

Dizajn nove web stranice

Nakon faze planiranja kreće faza izvedbe. Prvo se radi dizajn nove web stranice, a ukoliko ste se odlučili na custom dizajn onda je to najbolje napraviti u Figmi ili Adobe XD.  UX/UI dizajner bi trebao unaprijediti iskustvo korištenja weba kako na desktopu tako i na mobilnim uređajima. Obično se radi nekoliko predložaka poput Naslovne stranice i jedne ili više unutarnjih pod-stranica kako bi klijent mogao na vrijeme revidirati site i predložiti izmjene

Faza razvoja

U ovoj fazi web stranica dobiva svoj konačan oblik. Mi u pravilu koristimo WordPress platformu prateći najbolje prakse u pogledu sigurnosti i performansi tijekom razvoja stranice. Razvojna faza projekta također će se fokusirati i na migraciju sadržaja i stiliziranje pod-stranica. Zbog SEO optimizacije potrebno je stare URL-ove ukoliko su se promijenili preusmjeriti na nove 301 redirectom.

Pokretanje

Nakon završetka svih prethodnih faza kreće se u kontrolu kvalitete i pripremama za pokretanje redizajnirane  web stranice. Uklanja se postojeća instalacija i zamjenjuje se s novom. Ugrađuju se kodovi za praćenje poput Google Analyticsa ili Google Tag Managera.

Ako se pravilno izvede redizajn web stranice bi trebao povećati konverzije i prodaju. Iako je povećanje prihoda krajnji cilj redizajna svake web stranice, poboljšanje korisničkog iskustva na vašoj stranici je veliki bonus!