Google Analytics je besplatna aplikacija za praćenje statistike posjeta na vašim web stranicama. Aplikacija je besplatna i dovoljno je imati Google račun kako bi je koristili. Sama integracije s web stranicom je vrlo jednostavna.

Integracija Google Analytics s vašom web lokacijom

U prvom koraku potrebno je posjetiti ovu stranicu, kreirati korisnički račun,  ispuniti tražene podatke o vašoj web lokaciji, podesiti vremensku zonu i dohvatiti JavaScript kod kojeg je potrebno zalijepiti u kod vaše stranice. Ukoliko je vaša stranica bazirana na WordPressu, na raspolaganju imate razne dodatke pomoću kojih jednostavno možete integrirati  Google Analytics.

Google Analytics izvješća

Ovaj vrlo moćan alat daje vam osnovne ali i napredne podatke o posjetima na vašoj stranici. Među najvažnijim mjernim podacima su sesije odnosno broj posjeta, korisnici broj korisnika koji su posjetili vašu stranicu, pregledi stranica, broj sesija po posjeti, prosječno vrijeme posjete i stopa napuštanja.

Osim navedenog Google Analytics sadrži i demografske podatke posjetitelja o dobi, spolu zatim podatke o interesima posjetitelja, jeziku, pregledniku i uređajima s kojih se posjećuje stranica. Za sve mjerne podatke možete odabrati vremenski period, kao i napraviti usporedbu između dvaju vremenskih perioda.

Pregled publike

Pomoću ove aplikacije možete saznati i odakle posjetitelji dolaze na vašu stranicu – da li putem Google organskog pretraživanja, s neke druge stranice, putem e-maila ili s društvenih mreža.

Svi koji koriste i Google Adwords program za oglašavanje mogu integrirati Google Analytics kako bi dobili još detaljnija izvješća o Google Adwords kampanjama. Na ovaj način jednostavno možete pratiti konverzije na internet stranici.

Praćenja posjeta u stvarnom vremenu

Aplikacija sadrži i prikaz podatka u stvarnom vremenu, tako da možete u bilo kojem trenutku vidjeti koliko je posjetitelja trenutno na vašoj stranici, odakle dolaze i koje stranice posjećuju.

Google Analytics je neizostavan alat koji služi za mjerenje uspješnosti vaše internet stranice jer vam može dati kompletnu analizu vaših mrežnih aktivnosti.  Osim putem web sučelja, Google nudi i aplikaciju za pametne telefone za Android i iOS tako da sve ove informacije možete saznati i na vašem mobilnom uređaju.