Google Analytics 4 (GA4) je najnovija verzija Google Analytics alata za praćenje i analizu podataka o web stranicama i mobilnim aplikacijama. GA4 je znatno drukčiji u odnosu na prethodnu verziju, poznatu kao Universal Analytics.

Google Analytics 4  je osmišljen da pruži detaljniji uvid u ponašanje korisnika na različitim platformama, uključujući web stranice, mobilne aplikacije i ostale digitalne kanale. On koristi napredne tehnologije, poput strojnog učenja, kako bi bolje razumio korisničke interakcije i pružio dublji uvid u njihovo ponašanje. To uključuje automatsko otkrivanje trendova, predviđanje budućih korisničkih akcija i preporuke za poboljšanje performansi.

Nove funkcije u GA4 uključuju univerzalno praćenje događaja, sposobnost praćenja korisnika preko različitih uređaja, detaljnije izvještaje o korisničkom angažmanu i poboljšanu integraciju s drugim Googleovim proizvodima.

Promjene u načinu prikupljanja podataka

Googleov servis također uvodi promjenu u načinu prikupljanja podataka. Umjesto tradicionalnog praćenja pomoću kolačića, GA4 se oslanja na skup podataka pod nazivom “Measurement ID” koji se koristi za prikupljanje informacija o korisnicima i njihovim interakcijama.

Novina je praćenje na temelju događaja, što omogućava detaljnije praćenje interakcija korisnika s vašom web stranicom ili aplikacijom. Možete pratiti specifične akcije, kao što su klikovi, pregledi stranica, prijave ili kupovine.

Google Analytics 4 prati podataka s različitih platformi, uključujući web stranice, mobilne aplikacije i ostalih uređaja. To omogućava cjelovit uvid u put korisnika preko različitih kanala i uređaja. Putem GA4 Možete pratiti korisnike kroz svaku fazu ciklusa, poput privlačenja, angažiranja, zadržavanja i monetizacije.

Ovaj alat omogućava stvaranje složenih segmenata publike na temelju demografskih podataka, interesa, ponašanja i drugih atributa. Na ovaj način možete bolje razumjeti svoju publiku i samim time personalizirati marketinške kampanje.

GA4 je integriran s Google Ads tako da sada možete lakše pratiti učinkovitost oglašavanja i analizirati rezultate svojih marketinških kampanja. Možete pratiti konverzije i povrat investicije pa prema tome optimizirati svoje oglašavanje na temelju tih podataka. Dodane su opcije za upravljanje privolama korisnika, pa je kontrola nad prikupljanjem i korištenjem podataka u skladu s propisima o privatnosti kao što je GDPR.

Važna napomena je da 1. srpnja 2023. svi standardni Universal Analytics entiteti prestat će obrađivati podatke tako da je najbolje što prije napraviti migraciju na Google Analytics 4.