U vremenima kada svaki pametni telefon ima kameru, a ljudi su postali ovisnici o društvenim mrežama putem kojih dijele svoje slikovne uratke postala je učestala potreba za dobrim programima za uređivanje slika.

Većina korisnika nisu profesionalci pa im i ne treba nekakav skupocjeni program za ovu namjenu poput Photoshopa, a mnogi i nemaju previše vremena učiti kako koristiti program za obradu slika.

U nastavku teksta vam donosimo opise i značajke nekoliko zanimljivih ali i besplatnih programa koji mogu poslužiti ukoliko trebate podesiti veličinu slike, odrezati dio slike, kreirati foto kolaž, zatamniti rubove i sl. Iako neke od navedenih stvari možete napraviti u popularnom Paintu koji dolazi instaliran na vašim računalima, ovi programi ipak imaju nešto naprednije značajke.

Photoscape

Prvi na ovom popisu je Photoscape. Iako bi mogao biti malo kompliciran za potpune početnike, većina korisnika će lako svladati osnove ovog programa. Pomoću Photoscapea možete brzo podesiti veličinu slike, namjestiti omjere, izrezati (crop) dio slike, podesiti osvjetljenje, zasićenje, kontraste. Tu su još i opcije kao što su dodavanje predefiniranog  foto filtra, izrade kolaža, dodavanja okvira i sl.

Sučelje photoscape uređivanje slika

Svakako je korisna i opcija Batch Editor putem koje možete podesiti  veličinu velikog broja slika odjednom.

Pixlr

Pixlr je u početku bio dostupan isključivo putem weba, no od nedavno je dostupna i verzija koja se može instalirati na računalo i koristiti izvanmrežno. Iako program ima i svoju PRO verziju, mnogi će biti zadovoljni i s free verzijom.

Sučelje Pixlr i alati za uređivanje slika

Korisnicima omogućava da svojim slikama dodaju neke efekte poput onih na Instagramu, podesi okvir, namjesti boja i kontrast. Osim ovog Pixlr ima alate za red eye korekciju, zamagljivanje, kao i mogućnost dodavanja raznih naljepnica na snimljene fotografije.

Paint.NET

Nemojte ovaj program zamijeniti s gore navedenim Paintom. Paint.NET sadrži napredne alate poput kreiranja slojeva, a ima i ugrađene razne specijalne efekte kako bi dodatno uljepšali fotografije i slike. Zanimljivo je da Paint.NET snima u povijest sve što ste radili na slikama, tako da se bez problema možete vratiti nekoliko koraka unatrag ukoliko ste negdje pogriješili.

Paint net sučelje

S obzirom da Paint.NET zauzima samo nekoliko megabajta može se instalirati praktički na bilo koje računalo s Windowsima.

Fotor

Fotor je besplatna online aplikacija za uređivanje slika, dakle za njeno korištenje potrebno je imati internet vezu i samim time nije poželjno putem Fotora uređivati slike većeg formata. Ipak Fotor će zadovoljiti sve one koji žele brzinski odraditi posao uz pomoć 1-click alata za automatsko poboljšavanje slika. Dovoljno je pokrenuti ovaj alat i aplikacija će podesiti svjetlinu, kontraste, boje i oštrinu na slici. Tu su i opcije za cropanje, a oni koji imaju malo više vremena mogu i ručno podesiti navedene opcije.

Fotor sučelje programa glavni prozor

Za one koji vole kolaže Fotor je prava stvar jer jednostavnom drag & drop metodom možete ubaciti nekoliko slika i od njih napraviti kolaže. Dovoljno je odabrati broj slika koje želite u kolažu i Fotor će vam ponuditi nekoliko rasporeda kolaža.

GIMP – Napredni program za uređivanje slika

GIMP je jedan od najnaprednijih alata za uređivanje slika, no istovremeno i najkompliciranijih za korištenje pogotovo početnicima. GIMP mnogi koriste kao zamjenu za Photoshop jer program sadrži brojne napredne alata kao i mogućnost kreiranja novih slojeva. Osim za uređivanje gotovih slika GIMP može poslužiti i za kreiranje posve novih slikovnih radova poput izrade logotipa i slično.

Logotip GIMP

Program podržava i rad u više prozora tako da istovremeno možete raditi na više slika i prebacivati njihove dijelove s jedne na drugu. Početnicima svakako ne bi preporučili ovaj program jer ipak zahtjeva naprednije znanje.GIMP je osim za Windowse dostupan i na OS X i Linux OS-u. Željenu verziju možete pronaći na ovoj poveznici.