Responzivni web dizajn (RWD) je novi pristup prilikom dizajniranja i izrade web stranice, kako bi se ona mogla prikazivati na raznim uređajima: računalima, laptopima, mobilnim telefonima i tabletima.

Kako u zadnje vrijeme sve više korisnika koristi mobilne platforme za pristup internet sadržaju, potrebno je ili izraditi mobilnu verziju stranice ili koristiti responzivni dizajn stranice, kako bi taj sadržaj bio čitljiv i dostupan na bilo kojem uređaju.

Ideja iza responzivnog dizajna je stvoriti web stranicu koja će se automatski prilagođavati na različitim uređajima, poput desktop računala, laptopa, tableta i mobilnih uređaja, bez potrebe za stvaranjem posebnih verzija web stranice za svaki uređaj. Kada korisnik promijeni veličinu ekrana ili orijentaciju uređaja, responzivni dizajn omogućava web stranici da se prilagodi na novu veličinu i prikazuje sadržaj na najbolji mogući način.

Responzivni dizajn se temelji na tehnologijama poput HTML-a, CSS-a i JavaScript-a, koje omogućuju fleksibilnost u izradi web stranica i prilagodbu sadržaja na različitim uređajima. Važno je napomenuti da responzivni dizajn nije samo trend, već standard u izradi modernih web stranica.

Karakteristike responzivnog web dizajna

Glavna karakteristika responzivnog web dizajna je njegovo prilagođavanje bilo kojoj rezoluciji zaslona tj. prikaz web stranice se širi i sužava, a raspored i veličina slike i slova se prilagođavaju zavisno o uređaju na kojem se stranica i pregledava.

Responzivni web dizajn je baziran na tri segmenta, a da bi se web lokacija ispravno prikazivala potrebno je pravilno implantirati sve tri segmenta.

  • Responzivna fluidna mreža je temelj svih ovakvog pristupa dizajniranja. Ona koristi relativno dimenzioniranje sadržaja prema zaslonu na kojem se sadržaj pregledava. Putem CSS-a relativno pozicioniramo elemente u postotcima umjesto u pikselima što je bio slučaj kod klasičnog web dizajna.
  • Prijelomne točke su drugi segment u RWD-u. Putem njih detektira se rezolucija uređaja koji pristupa stranici i ovisno o tome renderira sadržaj na web stranici.
  • Fleksibilne slike vam omogućavaju da se slike na stranici prikazuju točno onolike kolike vi želite na određenom uređaju. Ovdje koristimo opciju skaliranja slika, pa primjerice ako postavimo širinu slikovni element zauzima 100% spremnika onda će web preglednik sliku smanjiti i proširiti ovisno o spremniku.

U prošloj godini oko 15% posjetitelja koristilo je mobilne uređaje za pristup sadržaju, a u tekućoj godini se očekuje da će taj trend još više rasti, s obzirom na sve veću dostupnost takvih uređaja.  Mnogi poznati web siteovi (Microsoft, BBC, Time…) su prešli upravo na ovakav dizajn.

Prednosti responzivnog web dizajna su brojne. Korisnici mogu jednostavno pristupiti web stranici s bilo kojeg uređaja i dobiti konzistentno iskustvo pregledavanja, što poboljšava korisničko iskustvo. Također, responzivni web dizajn olakšava upravljanje web stranicama, jer se sve promjene primjenjuju na sve uređaje istovremeno, umjesto da se mora stvarati poseban dizajn za svaki uređaj.