Trendovi u dizajniranju web stranica vrlo često se mijenjaju, ponajprije zahvaljujući razvojem novih tehnologija, a znamo da se tehnologija često mijenja brže nego što je možemo pratiti.

Responzivni web dizajn

Jedan od novih trendova je svakako responzivni web dizajn, tj. pristup prilikom dizajniranja i izrade web stranice, kako bi se ona mogla prikazivati na raznim uređajima: računalima, laptopima, mobilnim telefonima i tabletima.

Osim navedenog ovaj način razvoja i dizajniranja web stranice omogućava umetanje velikih slika, koje će se prikazivati na zaslonima veće rezolucije, i na taj način moguće je obogatiti stranicu s lijepo dizajniranim „full widht“ pozadinama.

Minimalistički dizajn

Jednostavan i minimalistički dizajn koji se fokusira na funkcionalnost i lakoću navigacije. Ovaj trend koristi bijelu pozadinu, jednostavne fontove i malo korištenje slika. Minimalistički dizajn web stranice može biti koristan za poslovne web stranice jer može pomoći u usmjeravanju pažnje korisnika na glavni sadržaj i poruku koju želite prenijeti.  važno je osigurati da minimalistički dizajn ne utječe na funkcionalnost ili korisničko iskustvo web stranice.

CSS prozirnost

Nova CSS3 svojstva omogućavaju prozirnost bilo kojeg elementa na web stranici, što znači da više nije potrebno u Photoshopu i sličnim programima raditi prozirne .png datoteke, već se prozirnost određenog dijela stranice postiže s svega par linija koda. Primjena ove tehnologije nam omogućuje da se elementi na web stranici prikažu djelomično transparentni. Kada se primijeni prozirnost na elementu, njegova pozadina se može vidjeti kroz njega.

Prozirnost se može primijeniti na bilo koji element na web stranici, kao što su pozadine, teksta, slike, okviri i ostali dekorativni elementi. CSS prozirnost se primjenjuje pomoću svojstva “opacity” i prikazuje se vrijednosti između 0 (potpuno transparentan) i 1 (potpuno neproziran).

Animacije i interaktivnost

Web stranice postaju sve interaktivnije sa animiranim elementima koji privlače pažnju posjetitelja i čine web stranicu zanimljivijom za pregledavanje. Animacije se koriste za prikazivanje prijelaza, prikazivanje informacija na zanimljiviji način, dodavanje interakcije i dodavanje estetskog izgleda na internet stranici. Interaktivnost se koristi za omogućavanje korisnicima da se uključe u web stranicu, što poboljšava korisničko iskustvo.

Prilagođeni sadržaj

Dizajneri web stranica sve više koriste personalizaciju sadržaja kako bi prilagodili iskustvo korisnika. Korištenjem podataka o posjetiteljima, web stranica može stvoriti prilagođeni sadržaj, kao što su personalizirane preporuke proizvoda ili članaka, specijalne ponude i prilagođene popise proizvoda. Prilagođeni sadržaj može poboljšati korisničko iskustvo  i povećati učinkovitost marketinških kampanja.

Mobilna optimizacija

S obzirom da sve više ljudi pregledava web stranice putem mobilnih uređaja, dizajneri sve više naglašavaju mobilnu optimizaciju kako bi se poboljšalo iskustvo korisnika. Mobilna optimizacija web stranice je postupak njihove prilagodbe kako bi se osiguralo da se ona lako može pregledati i koristiti putem mobilnih uređaja kao što su pametni telefoni ili tableti. Mobilni uređaji imaju manji zaslon i drugačiji način pregledavanja nego desktop računala, stoga je važno osigurati da se vaša web stranica prilagođava ovim uređajima.

Digitalni QR kodovi

QR kodovi su postali vrlo popularni zbog sve veće dostupnosti pametnih telefona, s kojima se može skenirati QR kod. QR kod može sadržavati poveznicu (link) na neku stranicu ili se u njega može upisati određeni tekst (npr. Kontakt informacije). Iako QR kodovi se uglavnom nalaze na tiskanim materijalima, oni se u zadnje vrijeme ugrađuju na samu web stranicu  za lakši i brži pristup mobilnim sadržajima.

Poveznice prema društvenim mrežama

Društvene mreže su postale najbitniji dio marketinške kampanje na internetu, tako da osim web stranice, svakako preporučamo vođenje marketinških aktivnosti na internetu.

social_media

Većina društvenih mreža ima generator bedževa i okvira kako bi se sadržaj objavljen na društvenim mrežama prikazivao i na samoj web stranici. Dizajnerima su dostupne i brojne ikone društvenih mreža, koje se mogu integrirati na web stranicu.

Velike foto pozadine

Ovakve pozadine su odličan način za privući pažnju posjetitelja, pogotovo na stranicama s manje teksta. Iako su se ovakve pozadine prije koristile uglavnom na web stranicama fotografa, dizajnera i umjetnika, u posljednje vrijeme velike foto pozadine možemo naći gotovo na svim vrstama web stranica.

Ovo su samo neki od trenutno aktualnih trendova u dizajnu, a s obzirom da gotovo svako korisničko sučelje treba biti prilagođeno određenim posjetiteljima, važno je odabrati one koji će pružiti najbolje korisničko iskustvo.