Trendovi u dizajniranju web stranica vrlo često se mijenjaju, ponajprije zahvaljujući razvojem novih tehnologija, a znamo da se tehnologija često mijenja brže nego što je možemo pratiti.

Responsive web design

Jedan od novih trendova je svakako tzv. responsive layout, tj. pristup prilikom dizajniranja i izrade web stranice, kako bi se ona mogla prikazivati na raznim uređajima: računalima, laptopima, mobilnim telefonima i tabletima…

Responsive Web Design

Osim navedenog ovaj način razvoja i dizajniranja web stranice omogućava umetanje velikih slika, koje će se prikazivati na zaslonima veće rezolucije, i na taj način moguće je obogatiti stranicu s lijepo dizajniranim „full widht“ pozadinama.

Fiksne trake izbornika

Fiksne trake izbornika omogućavaju da se traka izbornika uvijek prikazuje posjetiteljima na vrhu web stranice, što olakšava navigaciju, jer nije potrebno se vraćati na vrh stranice. Tu tehnologiju i mi koristimo i na nekim web portalima.

 

CSS prozirnost

Nova CSS3 svojstva omogućavaju prozirnost bilo kojeg elementa na web stranici, što znači da više nije potrebno u Photoshopu i sličnim programima raditi prozirne .png datoteke, već se prozirnost određenog dijela stranice postiže s svega par linija koda.

Digitalni QR kodovi

QR kodovi su postali vrlo popularni zbog sve veće dostupnosti pametnih telefona, s kojima se može skenirati QR kod. QR kod može sadržavati poveznicu (link) na neku stranicu ili se u njega može upisati određeni tekst (npr. Kontakt informacije). Iako QR kodovi se uglavnom nalaze na tiskanim materijalima, oni se u zadnje vrijeme ugrađuju na samu web stranicu  za lakši i brži pristup mobilnim sadržajima.

Poveznice prema društvenim mrežama

Društvene mreže su postale najbitniji dio marketinške kampanje na internetu, tako da osim web stranice, svakako preporučamo vođenje marketinških aktivnosti na internetu.

social_media

Većina društvenih mreža ima generator bedževa i okvira kako bi se sadržaj objavljen na društvenim mrežama prikazivao i na samoj web stranici.

Dizajnerima su dostupne i brojne ikone društvenih mreža, koje se mogu integrirati na web stranicu.

Velike foto pozadine

Ovakve pozadine su odličan način za privući pažnju posjetitelja, pogotovo na stranicama s manje teksta. Iako su se ovakve pozadine prije koristile uglavnom na web stranicama fotografa, dizajnera i umjetnika, u posljednje vrijeme velike foto pozadine možemo naći gotovo na svim vrstama web stranica.

Ovo su samo neki od trenutno aktualnih trendova u dizajnu, a s obzirom da gotovo svako korisničko sučelje treba biti prilagođeno određenim posjetiteljima, važno je odabrati one koji će pružiti najbolje korisničko iskustvo.