SEO optimiziranje stranice obuhvaća niz radnji koje za svrhu imaju što bolje pozicioniranje web stranice na pretraživačima. SEO je skraćenica za „search engine optimization“ tj. optimizacija web stranica za pretraživače. Ovdje ćemo navesti neke od najbitnijih stavki bitnih za optimiziranje svake stranice.

Ključne riječi

Ključne riječi su bitne jer one opisuju sadržaj web stranice. Bitno je da se one pojavljuju u naslovu stranice, kao i u samom sadržaju. Prilikom pisanja ključnih riječi je bitno da se one ne pojavljuju previše, ni premalo puta u tekstu. Najbolja gustoća ponavljanja ključnih riječi je oko 2-4 % tj. na da se ključna riječ ili fraza ponavlja u tekstu 2-4 puta na svakih napisanih 100 riječi.

Otkrijte koje ključne riječi vaša publika koristi kada pretražuje teme povezane s vašom web stranicom. Prilikom ovog odabira može vam pomoći Google alat za planiranje ključnih riječi  koji daje informacije koliko se učestalo neke ključne riječi ili fraze upisuju na jeziku.

Identificirajte teme povezane s vašom web lokacijom – razmislite o temama koje se odnose na vašu internet stranicu i napišite ih na popis. Pregledajte koje ključne riječi su vaša publika koristila kako bi pronašla vašu web stranicu preko tražilica. Možete koristiti Google Analytics i druge alate za praćenje posjetitelja vaše web stranice kako biste vidjeli koje su ključne riječi privukle organski promet na vašu web stranicu.

Odaberite ključne riječi koje su relevantne za vaš sadržaj, imaju dovoljan volumen pretraživanja, a nisu prenatrpane konkurencijom. Koristite long-tail keywords koje se sastoje od tri ili više riječi i ciljaju specifične upite koji odgovaraju vašem sadržaju.

Odabir domene

Prilikom odabira domene praktički postoje dva načina za njen odabir. Prva mogućnost je odabir „brandirane“ domene koja u sebi sadrži ključnu riječi ili frazu koja je već poznata posjetiteljima i želite preko nje privući posjetitelje na svoju stranicu. Ovakve domene u pravilu nemaju mnogo koristi za SEO.

Druga mogućnost je domena bazirana na ključnim riječima, u kojoj se ključne riječi ili fraza nalaze u samom nazivu domene. Gledajući s SEO aspekta ova opcija je mnogo učinkovitija jer garantira bolje pozicioniranje u web pretraživačima.

Kada birate domenu za svoju web stranicu, važno je odabrati jednostavnu i lako pamtljivu adresu koja će biti jednostavna za korisnike da upamte i upišu u svoje preglednike. Kraće domene su lakše za pamćenje i imaju manje šanse da korisnici pogriješe prilikom upisivanja, pa bi bilo dobro da domena nema više od 3 riječi.

Ako se radi o internet stranici kojoj je ciljana publika u Hrvatskoj  koristite lokalnu ekstenziju .hr. Ako vaša web stranica služi globalnoj zajednici, preporučuje se korištenje globalne ekstenzije kao što su .com, .net ili .org.

Izrada i dizajn web stranice

Koju god od  tehnologija ili programskih jezika koristili za izradu web stranica, bitno je napraviti stranicu s dobrom strukturom, kao i kreirati kategorije, potkategorije i izbornike kako bi posjetiteljima olakšali pristup sadržaju. Kako bi se web pretraživači lakše „snašli“ na vašoj stranici, poželjno je da napravite i sitemap.

Arhitektura web stranice ima veliki utjecaj na SEO, jer dobra arhitektura omogućava korisnicima i tražilicama jednostavno snalaženje na vašoj web stranici. Ovo je važno, jer Google i druge tražilice cijene kvalitetnu i korisnu stranicu koja je jednostavna za korištenje.  Prilikom kreiranja navigacije poželjno je koristiti tekstualnu navigaciju i da su sve bitne pod-stranice dostupne s 2 do 3 klika.  Ako imate dobru arhitekturu web stranice, to može značajno poboljšati vaše rangiranje na tražilicama.

Sadržaj web stranice

Kvaliteta sadržaja je veoma bitan SEO faktor, tako da nije preporučljivo prekopirati sadržaj s ostalih stranica, nego napisati vlastiti unikatan sadržaj.  Kreirajte sadržaj koji je koristan, informativan i relevantan za vašu ciljanu publiku. Dodajte ključne riječi u sadržaj, ali nemojte ih pretjerivati. Potražite prilike za stvaranje unutarnjih i vanjskih poveznica u sadržaju kako biste poboljšali SEO. Naravno, te poveznice bi trebaju biti  relevantne za sadržaj vaše web stranice.

Kako web pretraživači nemaju mogućnost prepoznati sadržaj na slici, bilo bi poželjno svakoj slici pridodati alt=oznake. Naziv datoteke slike i alt tekst trebaju sadržavati ključne riječi. Slike bi trebale biti komprimirane i optimizirane kako bi se brže učitavale na web stranici.

U naslovu (title) i opisu (description)  trebali biste uključiti ključne riječi koje opisuju sadržaj vaše web stranice. To će pomoći tražilicama da bolje razumiju sadržaj vaše stranice i korisnicima da shvate da li je to ono što traže. U naslovu i opisu bi trebali uključiti i vaš brend kako bi se poboljšalo prepoznavanje vaše tvrtke. Ovo također pomaže u razlikovanju vaše internet stranice od drugih stranica koje koriste slične ključne riječi.

Svaka stranica na vašoj web stranici bi trebala imati jedinstveni naslov i opis koji opisuju sadržaj te stranice. To pomaže tražilicama da bolje razumiju strukturu vaše web stranice i korisnicima da brzo pronađu ono što traže.

Broj riječi na web stranici nije jedini važan faktor za SEO, ali je svakako važno uzeti u obzir.  Stranice s više teksta obično bolje rangiraju na Googleu, jer takav sadržaj pruža više informacija. Kada se radi o duljini sadržaja, mnogi stručnjaci preporučuju da sadržaj ima minimalno 300 riječi. Međutim, važno je uzeti u obzir vrstu sadržaja, ciljanu publiku, te konkurenciju na tržištu.

Prilikom optimiziranja web stranice svakako treba imati na umu da se stranice namijenjene posjetiteljima, a ne web pretraživačima. Kvaliteta sadržaja ima prednost nad količinom, te da prenapuhane, nekvalitetne i beskorisne sadržaje korisnici neće čitati, niti ih dijeliti, što će utjecati i na rangiranje vaše stranice.