Prilikom SEO optimiziranja stranica proizvoda (product pagea) unutar web shopa treba obratiti pozornost na iste stvari kao i kod SEO optimizacije klasične web stranice.

Osnovna SEO optimizacija

Naslov proizvoda moraju biti privlačni, relevantni i informativni i moraju sadržavati ključne riječi. Poželjno je koristiti naslove koji nisu duplikati drugih pod-stranica na vašem web shopu. Ukoliko je primjenjivo spomenite oznake poput spola, boje ili vrste predmeta.

Napišite unikate kratke i detaljne opise za svaki proizvod koji uključuju relevantne ključne riječi.  Kratki opis proizvoda je kratka verzija opisa proizvoda koji se prikazuje na kategorije. Ovaj opis bi trebao biti dovoljno privlačan i informativan da potakne posjetitelje da kliknu na proizvod kako bi vidjeli detaljnije informacije o njemu.

Detaljni opis proizvoda je dulja verzija opisa proizvoda koja se prikazuje na stranici s detaljima proizvoda. Ovdje možete napisati više detalja o proizvodu, uključujući specifikacije, prednosti, primjenu i sve ostale bitne informacije koje bi mogle pomoći kupcima u donošenju odluke o kupnji.

Title tag –Naslovna oznaka trebala bi sadržavati relevantne ključne riječi i privući pažnju korisnika kako bi ih privukla da kliknu na vašu stranicu. Title tag proizvoda bi trebao imati do 70-ak znakova, a poželjno je da sadrži i naziv proizvođača, pogotovo ako se radi o nekom poznatijem brandu.

Opis (description tag) – poželjno je dodati SEO vlastiti opis proizvoda do 130 znakova, kako Google ne bi automatski generirao nebitan opis iz samog sadržaja (npr. specifikacija). Iako Google ne garantira da će se baš ovaj opis prikazati u rezultatima pretege, ukoliko je pravilno napisan, postoje velike šanse da će se upravo ručno uneseni opis proizvoda i prikazati u SERP-ovima.

ALT oznake na slikama – pravilno uneseni ALT tagovi na slikama bi također trebali pomoći prilikom rangiranja stranice proizvoda. Alt oznake bi trebale biti opisne i kratke, koristeći ključne riječi koje se odnose na proizvod.

Napišite jedinstveni tekstualni opis za svaku kategoriju od 150 – 200 riječi. Opis kategorije je važan jer pomaže kupcima da se brzo i lako orijentiraju u vašoj trgovini i pronađu proizvode koje traže. Navedite najvažnije značajke proizvoda koji se nalaze u toj kategoriji i kako se razlikuju od proizvoda u drugim kategorijama.

Opis kategorije može uključivati i dodatne informacije o dostupnosti proizvoda u toj kategoriji, poput raspona cijena ili veličina, što će pomoći kupcima da lakše pronađu željene proizvode u vašem web shopu. Ovo će pomoći vašoj trgovini da se istakne na internetu i privuče nove kupce. Potrudite se da opis  bude informativan, jasan i privlačan kako bi se kupci lakše snalazili i odlučili se za kupovinu.

Optimizirajte slike – korištenje slika je važno za prikaz proizvoda, ali slike također mogu usporiti web shop ako nisu optimizirane. Pazite da slike budu komprimirane i optimizirane za brzo učitavanje.

Napredna SEO optimizacija

Dodavanje Schema.org/Product oznake

Korištenje Schema.org/Product oznake omogućuje tražilicama da bolje razumiju i prikažu informacije o proizvodima na vašoj web stranici u rezultatima pretraživanja. Oznaka se sastoji od različitih atributa koji opisuju proizvod, kao što su ime proizvoda, opis, cijena, dostupnost, ocjene i recenzije korisnika, slike proizvoda itd.

Pravilno strukturirano označavanje je svakako nešto na što trebate pripaziti ne samo kod stranica proizvoda, već i na svim ostalim stranicama na kojima se može primijeniti neka od Schema.org oznaka.

Schema.org/Product označava web pretraživačima da se radi o proizvodu, a Google primjerice u rezultate pretrage stavlja zvjezdice s prosječnom ocjenom recenzija proizvoda, cijenu proizvoda i stanju na zalihama. Ovaj alat bi vam trebao testiranje Schema.org/Product oznake.

Open Graph Product tagovi i Twitter kartice proizvoda se koriste prilikom dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama iako ne utječu direktno na SEO i ranking vaše stranice. Ove oznake olakšavaju društvenim mrežama prepoznavanje da se radi o proizvodu. Open Graph oznake koriste se na Facebooku i Pinterest), a Twitter kartice proizvoda naravno na Twitteru i služe da bi društvene mreže prikazali informative isječke za proizvode.

Kako bi vaša web trgovina imala što više posjetitelja i samim time bolju prodaja svakako unesite sve gore navedene oznake i na vaše stranice proizvoda.  Koristite jednostavne stalne veze (permalinkove) koji će sadržavati naziv proizvoda.

Osigurajte da vaša web stranica brzo učitava, jer je to važan čimbenik u rangiranju. Svakako savjetujemo da koristite VPS ili dedicirani server za vaš web shop, a u koliko su vam takva rješenja preskupa alternativa je NVME hosting koji je jeftiniji, ali znatno brži od standardnog shared hostinga.

Slijedeći ove savjete, možete poboljšati SEO vašeg web shopa i povećati njegovu vidljivost u rezultatima pretraživanja na Googleu.