Google konstantno mijenja algoritme kako bi u rezultatima pretraživanja na vrhu prikazao što relevantnije i kvalitetnije rezultate za određeni pojam. Pretpostavlja se da postoji preko 200 čimbenika koji utječu na poziciju neke stranice na Googleu, od kojih većina uopće nisu poznati javnosti.

No neki čimbenici su važniji od drugih, iako se i njihova vrijednost kroz povijest promijenila. Search Engine Land  je nedavno ažurirao svoju tablicu SEO čimbenika po četvrti put. Novina je što direktni odgovor na postavljeno pitanje sada ima mnogo veću važnost nego prije, kao i brzina izvođenja stranice pogotovo na mobilnim uređajima. S druge strane broj dijeljenja na društvenim mrežama sve manje ima značaj.

Ove čimbenike možemo podijeliti u dvije grupe – On the site čimbenike koje kontroliraju sami urednici i Off the site čimbenike koji kontroliraju druge web stranice poput prepoznatljivosti i kvalitete poveznica s drugih stranica.

Još uvijek najbitniji čimbenik kvaliteta sadržaja na web stranici koja je glavni faktor u rangiranju održene stranice na Googleu. Osim kvalitete sadržaja naslov stranice (Title) i njena mogućnost indeksiranja su također vrlo biti faktori. Sadržaj svjež i čitljiv, odnosno da se ne koriste komplicirane riječi.

U 2017. treba posebno paziti na mobilnu izvedbu, s obzirom da preko 50% korisnika posjećuje web stranice putem mobilnih uređaja. Ostali važni čimbenici su naslovi i podnaslovi (headers), struktura. Iako zasada HTTPS (SSL certifikati)nema neko veliko značenje, mnogi očekuju da bi u budućnosti ovo mogao biti jedan od bitnijih čimbenika koji utječu na poziciju stranice u SERP-u.

Od negativnih On the site faktora koje treba izbjegavati je „cloaking“ metoda, odnosno kada se jedan sadržaj prikazuje posjetitelju, a drugi botovima koji indeksiraju sadržaj. Nedostatak sadržaja je također negativan čimbenik.

Najvažniji Off the site čimbenici su i dalje linkovi na vašu stranicu, no tu napominjemo da je važna kvaliteta tih linkova, ne njihova kvantiteta. Plaćeni linkovi i SPAM su negativni čimbenici koji najviše utječu na rang stranice, a postoji mogućnost i ručne kazne od strane Google Web Spam tima koji se bori upravo protiv ovakvih metoda.