Kada koristite Google pretraživanje ono je do sada bilo vezano za ccTLD određene države. Tako primjerice google.hr [Hrvatska] nije davao iste rezultate pretrage kao google.de [Njemačka].

Google je na svom blogu objavio kako svako peto pretraživanje je vezano za točnu lokaciju korisnika i da odabir države neće biti vezan za samu domenu. Sada će pretraživanje biti automatski vezano za državu u kojoj se nalazite.

Tako ako živite u Hrvatskoj prikazivati će vam se jedni rezultati pretrage. Ako primjerice odlučite posjetiti Italiju, za isti pojam pretrage će se prikazati drugi rezultati. Kada se vratite kući onda će vam se opet prikazivati rezultati iz matične države. Informacije zatim se koriste za pružanje relevantnih rezultata pretraživanja na temelju poslovnih objekata i usluga u blizini lokacije korisnika.

Ovo je posebno korisno za korisnike koji traže restorane, frizerske salone, benzinske postaje i druge poslovne objekte koji se obično traže u blizini mjesta gdje se trenutno nalaze. Kada korisnik pretražuje, Google mu pruža informacije o objektima i uslugama u blizini njihove točne lokacije, a korisnik može sortirati rezultate prema raznim kriterijima, kao što su udaljenost, ocjena i recenzije drugih korisnika.

Ova promjena obuhvaća pretraživanje weba putem desktopa i mobilnih uređaja, Google aplikaciji za iOS i Karti.

Ukoliko iz nekog razloga ne želite koristiti lokalno pretraživanje potrebno je u postavkama računa odabrati iz koje države želite da vam stižu rezultati pretrage.

Google je naglasio kako je glavni razlog za ovu promjenu da korisnici dobiju što relevantnije rezultate pretrage ovisno o njihovoj lokaciji, ali da ovo neće promijeniti kako njihovi proizvodi rade niti će utjecati na obveze prema određenim nacionalnim zakonima.