Instagram je u posljednje vrijeme jedna od najkorištenijih društvenih mreža. Od prošle godine uvedena je mogućnost kreiranja poslovnih profila kako bi tvrtke mogle bolje se povezati s svojim klijentima. Ova mobilna aplikacija je tako postala snažan alat za promoviranje djelatnosti jer  pratitelji mogu pronaći važne informacije poput web adrese, e-maila i ostalih kontakta na stranci profila.

Za razliku od privatnih profila na Instagramu poslovni profili imaju mogućnost prikaza analitičkih podatka o pojedinoj objavi. Ispod svake objave se nalazi opcija s prikazom koliko osoba se fotografija sviđa, koliko je dobila komentara, koliko puta se prikazala u „feedu“ pratitelja i koliki joj je ukupan doseg.

Još jedna bitna razlika je što Business profili imaju mogućnost plaćenog promoviranja objava kako bi ona bila prikazana većem broju ljudi. Instagram poslovni profili su specifični tip profila na Instagramu namjenjeni za poslovnu upotrebu. Oni pružaju dodatne alate i funkcionalnosti koje pomažu tvrtkama da promoviraju svoj brend, povećaju prisustvo na društvenim mrežama i poboljšaju komunikaciju sa klijentima.

Kada kreirate Instagram poslovni profil, možete pristupiti alatima kao što su Instagram Insights, koji vam pružaju statistiku o vašem profilu, poput broja pregleda profila, broja klikova na vašu web stranicu, broja pratilaca i druge korisne informacije. Takođe možete koristiti Instagram Shopping, funkciju koja omogućava klijentima da kupuju proizvode direktno sa vašeg profila.

No, postavlja se pitanje kako napraviti Instagram profil uspješnim?

Vizualni sadržaji

Znamo da su vizualni sadržaji su vrlo uspješni na društvenim mrežama. Osim slika samih proizvoda odnosno usluga ljudi vole vidjeti i ostale sadržaje poput fotografija s nekih evenata, fotografije zadovoljnih klijenata i zaposlenika ili fotografije poslovnog prostora.

Osim slika Instagram dopušta i dijeljenje kratkih videozapisa pa svakako preporučujemo da koristite i tu mogućnost. Isto vrijedi i za Instagram priče – kratki video ili slikovni uradci koji se mogu obogatiti s tekstom i naljepnicama, a imaju vijek trajanja od 24 sata od njihovog objavljivanja.

Vaš profil treba izgledati profesionalno i privlačno kako bi privukao nove sljedbenike. To uključuje korištenje visokokvalitetnih fotografija i videozapisa, filtera i tema koje odgovaraju vašem brendu.

Hashtagovi

Već smo pisali da hashtagovi (#) su osnovni način označavanja fotografija. Fotografiju je bitno označiti s relevantnim hashtagovima, pa tako ako je primjerice na fotografiji plaža koristiti ćemo hashtagove – beach, sun, sea, nature i sl. Hashtagovi su važni jer pomažu drugima da pronađu vaš sadržaj.

Koristite hashtagove koji su relevantni vašem sadržaju i ciljanoj publici. Na internetu se mogu naći podaci koji su hashtagovi najpopularniji pa slobodno ubacite i neke od njih u opis fotografije.

Instagram Stories

Instagram Stories su kratki videozapisi ili fotografije koje nestaju nakon 24 sata. Za stvaranje kvalitetnih Instagram Stories-a budite kreativni i koristite filtre, GIF-ove i naljepnice kako biste dodali svoj osobni pečat svojim pričama. Ako ste već razvili nekakav branding na vašem Instagram profilu, pokušajte to primijeniti i na svoje priče. To će vam pomoći da zadržite prepoznatljivost brenda i u Stories sekciji. Koristite Stories kako biste dijelili korisne informacije ili educirali svoju publiku o vašem proizvodu ili usluzi.

Koristite interaktivne značajke poput anketa, pitanja i kvizova kako biste potaknuli interakciju sa svojom publikom. Razmislite o temama koje želite pokriti i planirajte svoje priče unaprijed kako biste se osigurali da zadržite dosljednost u svom sadržaju.

branding na Instagram profilu

Praćenje drugih profila i interakcija s pratiteljima

Kada ste novi na Instagramu najlakši način za skupljanje pratitelja je praćenje drugih profila. No u ovome nemojte pretjerivati već pronađite ljude kojima bi mogli biti interesantni. Obavezno iskoristite mogućnost interakcije putem komentara kada netko komentira vašu objavu. Prije nego što započnete s objavljivanjem sadržaja na svom Instagram profilu, važno je razumjeti kome se obraćate. Razmislite o dobi, spolu, interesima i potrebama vaše ciljane publike.

Kako biste održali angažman svojih sljedbenika, potičite ih da se uključe u vaš sadržaj. To možete učiniti postavljanjem pitanja u opisima svojih postova, organiziranjem nagradnih igara ili dijeljenjem korisničkih generiranih sadržaja

Redovito postavljajte nove sadržaje

Jedan od najbitnijih načina kako napraviti Instagram profil uspješnim je redovito objavljivanje novih sadržaja. Potrebno je testirati u koje dane i koje vrijeme objave postižu najbolje rezultate. Kako je Instragram isključivo mobilna platforma njegovi korisnici su on-line praktički uvijek pa je važno odrediti točno vrijeme za objavljenje sadržaja.

Promovirajte Instagram profil na vašoj web stranici i drugim društvenim mrežama

Na vašoj web stranici postavite poveznicu na Instagram profil kako bi posjetitelji vaše stranice mogli vas pratiti i na ovoj društvenoj mreži. Ukoliko već imate publiku na drugim društvenim mrežama iskoristite to i povežite profile međusobno jer velike su šanse da publika koja vas prati primjerice na Facebooku ili Twitteru će vas pratiti i na Instagramu.

Do uspješnog profila se ne može doći preko noći, s toga budite uporni, testirajte, pratite analitike i koristite mogućnost plaćenog promoviranja objava.

Budite autentični

Važno je biti autentičan na svom Instagram profilu. Ne pokušavajte biti netko drugi ili imitirati druge brendove. Umjesto toga, fokusirajte se na svoju jedinstvenu vrijednost i priču kako biste privukli sljedbenike koji se mogu povezati s vama.