Instagram je u posljednje vrijeme jedna od najkorištenijih društvenih mreža. Od prošle godine uvedena je mogućnost kreiranja poslovnih profila kako bi tvrtke mogle bolje se povezati s svojim klijentima. Ova mobilna aplikacija je tako postala snažan alat za promoviranje djelatnosti jer  pratitelji mogu pronaći važne informacije poput web adrese, e-maila i ostalih kontakta na stranci profila.

Za razliku od privatnih profila na Instagramu poslovni profili imaju mogućnost prikaza analitičkih podatka o pojedinoj objavi. Ispod svake objave se nalazi opcija s prikazom koliko osoba se fotografija sviđa, koliko je dobila komentara, koliko puta se prikazala u „feedu“ pratitelja i koliki joj je ukupan doseg.

Još jedna bitna razlika je što Business profili imaju mogućnost plaćenog promoviranja objava kako bi ona bila prikazana većem broju ljudi. No, postavlja se pitanje kako napraviti Instagram profil uspješnim?

Vizualni sadržaji

Znamo da su vizualni sadržaji su vrlo uspješni na društvenim mrežama. Osim slika samih proizvoda odnosno usluga ljudi vole vidjeti i ostale sadržaje poput fotografija s nekih evenata, fotografije zadovoljnih klijenata i zaposlenika ili fotografije poslovnog prostora.

Osim slika Instagram dopušta i dijeljenje kratkih videozapisa pa svakako preporučujemo da koristite i tu mogućnost. Isto vrijedi i za Instagram priče – kratki video ili slikovni uradci koji se mogu obogatiti s tekstom i naljepnicama, a imaju vijek trajanja od 24 sata od njihovog objavljivanja.

Hashtagovi

Već smo pisali da hashtagovi (#) su osnovni način označavanja fotografija. Fotografiju je bitno označiti s relevantnim hashtagovima, pa tako ako je primjerice na fotografiji plaža koristiti ćemo hashtagove – beach, sun, sea, nature i sl.

Na internetu se mogu naći podaci koji su hashtagovi najpopularniji pa slobodno ubacite i neke od njih u opis fotografije.

Praćenje drugih profila i interakcija s pratiteljima

Kada ste novi na Instagramu najlakši način za skupljanje pratitelja je praćenje drugih profila. No u ovome nemojte pretjerivati već pronađite ljude kojima bi mogli biti interesantni. Obavezno iskoristite mogućnost interakcije putem komentara kada netko komentira vašu objavu.

Redovito postavljajte nove sadržaje

Jedan od najbitnijih načina kako napraviti Instagram profil uspješnim je redovito objavljivanje novih sadržaja. Potrebno je testirati u koje dane i koje vrijeme objave postižu najbolje rezultate. Kako je Instragram isključivo mobilna platforma njegovi korisnici su on-line praktički uvijek pa je važno odrediti točno vrijeme za objavljenje sadržaja.

Promovirajte Instagram profil na vašoj web stranici i drugim društvenim mrežama

Na vašoj web stranici postavite poveznicu na Instagram profil kako bi posjetitelji vaše stranice mogli vas pratiti i na ovoj društvenoj mreži. Ukoliko već imate publiku na drugim društvenim mrežama iskoristite to i povežite profile međusobno jer velike su šanse da publika koja vas prati primjerice na Facebooku ili Twitteru će vas pratiti i na Instagramu.

Do uspješnog profila se ne može doći preko noći, s toga budite uporni, testirajte, pratite analitike i koristite mogućnost plaćenog promoviranja objava.