Svaka web stranica treba imati poziv na akciju (CTA) koja potiče posjetitelje da poduzmu željenu radnju. Nekada je dovoljna jedna riječ ili može biti fraza, ali vaš poziv na akciju treba jasno pokazati što korisnici mogu očekivati klikom na CTA.

Jednostavan poziv na akciju korisnike vodi na ovo što trebaju učiniti sljedeće, a taj korak obično rezultira za vas korisnom radnjom.  Popularni primjeri su preuzimanje, registracija, rezervacija termina, ispunjavanje kontakt obrasca, dodavanje proizvoda u košaricu ili kupovina.

Poziv na akciju može izgledati malo drugačije na desktopu i mobilnim uređajima te uvijek treba biti responzivan.

Koliko je važan CTA gumb?

Kvalitetan CTA gumb ima moć pretvoriti vašu web stranicu iz statične brošure u interaktivno središte angažmana i aktivnosti. S obzirom na tipičnu pažnju čovjeka koja traje samo nekoliko trenutaka, CTA je vaša najbolja opcija za pretvaranje pasivnog posjetitelja vaše web stranice u aktivnog sudionika.

Važno je uključiti jasan i privlačan poziv na akciju prilikom izrade web stranica. Glavni cilj je usmjeriti posjetitelje prema tim radnjama. Bez jasnog poziva na akciju, posjetitelji će morati sami pronaći vaš sadržaj za pretvaranje – i možda će uspjeti, ili će odustati i potražiti konkurenciju umjesto toga.

Kako pozicionirati poziv na akciju?

Da bi CTA gumb bio učinkovit, mora biti odmah primjetan posjetiteljima. Ali kako to postići? Počnite s veličinom i pozicijom. Gumb bi trebao biti dovoljno velik da se lako primijeti, ali ne toliko velik da preplavi ostali sadržaj ili izgleda kičasto.

Postavljanje ga na središnje ili upečatljivo mjesto pomaže da privuče pažnju. Mnoge web stranice imaju CTA pri vrhu stranice prije nego što je potrebno mišem scrollati. Botun bi trebao biti očigledan znak za klik i smješten na mjestu na kojem korisnik očekuje da ga pronađe.

Neke od pozicija su:

  • U samom zaglavlju stranice (kao na našoj stranici)
  • U sredini ili ispod teksta
  • U podnožju odnosno footeru
  • U skočnom prozoru

Ne pretjerujte s pozivima na akciju

Previše poziva na akciju na stranici može  zbuniti korisnike, što rezultira time da nijedan ne bude kliknut. Potrebno je postići pravilan balans kako bi se osiguralo prijateljsko korisničko iskustvo.

Odabir boja

Kako biste odabrali najbolju boju CTA za svoju web stranicu, potrebno je razumjeti psihologiju boja u dizajnu. Različite boje izazivaju različite emocije i akcije. Na primjer, crvena može stvoriti osjećaj hitnosti, dok plava može usaditi povjerenje i sigurnost. Zelena, može potaknuti korisnike da poduzmu sljedeći korak.

Bitno je i da CTA dugme ima dovoljan kontrast u odnosu na pozadinu na kojoj se nalazi kako bi bio uočljiviji. To ne znači da morate odabrati boje koje se ne uklapaju u dizajn web stranice i izgledaju kao „šaka u oko“. Cilj je da gumb bude privlačan i upadljiv, ali i da se slaže s vašom paletom boja.

primjer CTA botuna na stranici Split Hvar taxi boat

Odabir pravih riječi

Jedan od zanimljivih pristupa pisanja CTA teksta je korištenje efekta strah od propuštanja eng. FOMO. Stvarajući osjećaj hitnosti, potičete svoje korisnike da djeluju odmah umjesto da djeluju  kasnije. Ali kako uključiti hitnost u CTA bez zvučanja nametljivo? Odgovor leži u pronalaženju pravih riječi.

Riječi na CTA botunu koje sadrže hitnost uključuju “Sada”, “Posljednja prilika”, “Ograničena dostupnost” i “Danas”. Ove fraze stvaraju psihološki poticaj, sugerirajući da bi netko mogao propustiti priliku ako ne djeluje brzo.

Koristite riječi koje potiču na akciju

Pravilno sročen poziv na akciju može pretvoriti posjetitelja u kupca. Ali što čini frazu učinkovitom? Riječi na vašem gumbu trebaju komunicirati akciju i vaš poziv na akciju trebao bi jasno reći što želite da korisnik učini.

I imajte na umu da poziv na akaciju treba točno opisati što će se dogoditi kada se pritisne gumb – i izbjegavati nejasnoće. Počnite odabirom snažnih riječi poput “Otkrij”, “Počni”, “Saznaj” ili “Pridruži se” su jednostavne i snažne.

Testiranje CTA

Posljednji korak u optimizaciji vaših CTA je testiranje. Zašto? Zato što ono što funkcionira za jednu web stranicu možda neće funkcionirati za drugu.

Testiranje vam omogućuje da razumijete kako vaša publika reagira na različite elemente CTA poput boje, pozicije na web stranici, teksta i veličine. Prateći podatke iz Google Analytics možete pratiti stope klikanja, konverzija ili bilo kojeg drugog mjernog podatka kako bi pronašli najbolju poziciju, tekst i boju za svoj poziv na akciju.