Davatelji internetskih usluga reklamiraju razne brzine uploada i downloada, no koliko stvarne brzine internet veze odstupaju od deklariranih možete provjeriti putem nekoliko servisa.

Speedtest.net by Ookla

Prvi i svakako najpopularniji je Speedtest.net by Ookla kojem možete pristupiti putem ove poveznice. Dovoljno je s karte odabrati na server u blizini i testiranje brzine internet veze može početi. Servis daje informacije o brzini dowloada, uploada i odazivu (pingu). Nakon testiranja prikazani rezultati se mogu usporediti s prosječnim brzinama interneta u vašoj državi, regiji ili Internet provideru.

Osim na desktop računalima ovaj servis se može koristiti i putem mobilne aplikacije za Android kako bi provjerili brzinu interneta na vašem mobilnim uređaju. Imajte na umu da test odnese oko 70 – ak MB prometa, pa ne preporučujemo često testiranje.

CARNet Bandwidth Metar

Osim Speedtest.net by Ookla kao alternativu možete isprobati i CARNet Bandwidth Metar, koji iako je namijenjen prvenstveno korisnicima CARNetove mreže, mogu ga koristi korisnici drugih davatelja internetskih usluga. I ovaj alat nudi mogućnost testiranja brzine uploada, downloada i pinga.

HAKOMetar

HAKOMetar je aplikacija za mjerenje brzine pristupa internetu koja je napravljena od strane HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti). Rezultati mjerenja putem  HAKOMetara mogu poslužiti prilikom slanja prigovora na kvalitetu usluge.

Imajte na umu da se za prigovor priznaju jedno rezultati testiranja LAN (žične Internet veze) jer brzina bežične (Wi-Fi) uvelike ovisi o kvaliteti signala. Za korištenje ove aplikacije potrebno je imati instaliranu Javu na vašem računu.

HAKOMetar Plus

Hakom je korisnicima nedavno ponudio i HAKOMetar Plus besplatnu mobilnu aplikaciju za mjerenje  brzine internet veze. Verziju za iOS možete pronaći ovdje, dok verziju za Android uređaje možete preuzeti na Google Play trgovini.