Davatelji internetskih usluga reklamiraju razne brzine uploada i downloada, no koliko stvarne brzine internet veze odstupaju od deklariranih možete provjeriti putem nekoliko servisa.  Kako bi došli do što točnijih rezultata možete kombinirati dva ili više servisa i test napraviti s nekim vremenskim odmakom. Za točnost testiranja poželjno je ne koristiti internet osim za taj test. Najbolje je isključiti s interneta sve ostale uređaje u kućanstvu dok se test ne obavi kako bi on bio što točniji.

Što je download, što je upload, a što ping?

Download označava brzinu preuzimanja podataka na vaš uređaj, dok Upload označava brzinu slanja podataka s vašeg uređaja na određeni serverU današnje vrijeme kada su streaming servisi sve popularniji bitna je brzina downloada. Tako Youtube preporuča brzinu od  1.1 Mbps za gledanje videa u SD 480p rezoluciji do 20 Mbps za gledanje videa u 4K rezoluciji. Za korištenje Netflixa potrebna je brzina od 3.0 Mbps za SD kvalitetu, 5 Mbps za HD kvalitetu i 25 Mbps za Ultra HD kvalitetu.

Ping označava koliko dugo test signal s vašeg računala „putuje“ do drugog računala odnosno servera, a rezultat je izražen u milisekundama. Ova informacija je bitna svima koji vole online multiplayer igre gdje je potreban nizak ping.

Servisi za testiranje brzine interneta

Za testiranje brzine interneta postoje brojni servisi, a ovdje možete pronaći najpopularnije:

Speedtest.net by Ookla

Prvi i svakako najpopularniji je Speedtest.net by Ookla kojem možete pristupiti putem ove poveznice. Dovoljno je s karte odabrati na server u blizini i testiranje brzine internet veze može početi. Servis daje informacije o brzini dowloada, uploada i odazivu (pingu). Nakon testiranja prikazani rezultati se mogu usporediti s prosječnim brzinama interneta u vašoj državi, regiji ili Internet provideru.

Osim na desktop računalima ovaj servis se može koristiti i putem mobilne aplikacije za Android kako bi provjerili brzinu interneta na vašem mobilnim uređaju. Imajte na umu da test odnese oko 70 – ak MB prometa, pa ne preporučujemo često testiranje.

CARNet Bandwidth Metar

Osim Speedtest.net by Ookla kao alternativu možete isprobati i CARNet Bandwidth Metar, koji iako je namijenjen prvenstveno korisnicima CARNetove mreže, mogu ga koristi korisnici drugih davatelja internetskih usluga. I ovaj alat nudi mogućnost testiranja brzine uploada, downloada i pinga.

HAKOMetar

HAKOMetar je aplikacija za mjerenje brzine pristupa internetu koja je napravljena od strane HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti). Rezultati mjerenja putem  HAKOMetara mogu poslužiti prilikom slanja prigovora na kvalitetu usluge.

Imajte na umu da se za prigovor priznaju jedno rezultati testiranja LAN (žične Internet veze) jer brzina bežične (Wi-Fi) uvelike ovisi o kvaliteti signala. Za korištenje ove aplikacije potrebno je imati instaliranu Javu na vašem računu.

HAKOMetar Plus

Hakom je korisnicima nedavno ponudio i HAKOMetar Plus besplatnu mobilnu aplikaciju za mjerenje  brzine internet veze. Verziju za iOS možete pronaći ovdje, dok verziju za Android uređaje možete preuzeti na Google Play trgovini.

Fast

Svakako najbrži način za testiranje brzine internet veze je Fast.com koji je u vlasništvu popularnog streaming  servis Netflixa. Dovoljno je otvoriti tu stranicu kako bi započeli mjerenje, a rezultat downloada  će se ispisati na vašem zaslonu u roku od 3-4 sekunde. Ukoliko vas zanima na stranici možete pronaći i rezultate latentnosti i brzine uploada  koji će se ispisati kada odaberete opciju “Show more info”. I ovaj servis osim putem web sučelja ima i svoju Android aplikaciju.

Google Fiber Speedtest

I popularni Google ima svoj alat za mjerenje ovih podataka na stranici Google Fiber Speedtest. Iako bi naziv mogao zavarati da radi isključivo s Google Fiber ISP-om, to nije slučaj jer radi s svim davateljima usluga. Njihov test brzine je brz i točan, a nakon testiranja dobiti ćete rezultate o brzini downloada, uploada i pinga.