Prošlo je vrijeme kada je tvrtkama bilo dovoljno imati Facebook stranicu za promoviranje svog poslovanja na internetu. Razvojem digitalnih platformi ne smijete zanemariti nove trendove u digitalnom marketingu neovisno o vrsti proizvoda ili usluga koje nudite.

Tekuća godina donijela je razne inovativne alate i tehnologije koje bi trebali koristiti kako bi ostali na vrhu i poboljšali svoje prisustvo na internetu. Donosimo nekoliko najnovijih trendova koje bi tvrtke trebali slijediti kako bi ostali konkurentni.

Video marketing

Ako vaša tvrtka do sada nije počela koristiti video promociju, trebali biste je početi koristiti.  Tekstualni sadržaji ne uspijevaju konkurirati video sadržajima pri prodaji online proizvoda i usluga.

U današnje vrijeme putem pametnih telefona ljudi sve više gledaju video zapise. Putem njih mogu doznati mnogo informacija o robnim markama i raznim proizvodima.

Video marketing putem videa uživo (live stream) je također vrlo popularan. Ovo je jedna od najučinkovitijih metoda digitalnog marketinga u današnje vrijeme.

On pomaže povećati angažman na vašim digitalnim i društvenim kanalima, informira vašu ciljanu  publiku i omogućuje vam da doprete do njih pomoću novog medija.

Interaktivni sadržaji

nteraktivni sadržaji revolucioniziraju način na koji vaša publika surađuje i istražuje online. Danas se koriste raznovrsni oblici interaktivnih sadržaja koji omogućuju:

  • Oglase proširene stvarnosti (AR)
  • Ankete i kvizove
  • 360-stupanjske videozapise

Svaki od ovih formata koristi inovativne tehnologije digitalnog marketinga. Kombinacija video sadržaja i proširene stvarnosti pruža korisnicima nevjerojatno zanimljivo iskustvo. Moderni kupci žude za zabavnim i nezaboravnim sadržajem tijekom interakcije s brendovima, budući da taj sadržaj pomaže uspostaviti osjećaj povezanosti s određenim tvrtkama.

Oglasi proširene stvarnosti prenose stvarnost na potpuno novu razinu, omogućujući korisnicima da vizualiziraju proizvode u vlastitom okruženju prije nego što ih stvarno nabave. Ovaj doživljaj pomaže smanjiti barijere kupnje i povećava povjerenje u odabrane proizvode.

Ankete i kvizovi su još jedan moćan alat interakcije. Oni ne samo da potiču angažman publike, već i pružaju vrijedne uvide u potrebe i želje korisnika. Ovakvi sadržaji omogućuju tvrtkama prilagoditi svoje strategije i ponude prema stvarnim preferencijama svoje ciljane publike.

360-stupanjski videozapisi nude imerzivno iskustvo gledanja, dopuštajući gledateljima da istraže okolinu iz svih kutova. To je posebito korisno za prezentiranje destinacija, događaja ili proizvoda koji se moraju doživjeti u punom opsegu. Gledatelji se osjećaju kao da su fizički prisutni, što dodatno pojačava emocionalnu povezanost s onim što vide.

Chatbotovi

Chatbotovi  su svojevrsna softverska rješenja umjetne inteligencije. Oni služe za virtualnu komunikaciju s drugim korisnicima i pomažu u postizanju njihovih ciljeva.

Zanimljiv aspekt Chatbota je da oni prirodno komuniciraju s ljudima koristeći prozore za tekstualni chat ili verbalne interakcije.

S vremenom sustav prikuplja detaljne uvide o ljudima, dok umjetna inteligencija detaljno uči o navikama kupca kako bi pružila poboljšanu uslugu. Danas veliki broj tvrtki je prepoznao prednosti Chatbotova koji 24 sata na dan mogu brzo i točno dati odgovor na upite korisnika.

Sadržajni marketing (Content marketing)

Sadržajni marketing odnosno Content marketing predstavlja moćan pristup koji se fokusira na stvaranje i dijeljenje relevantnog, vrijednog i privlačnog sadržaja kako bi se privukla, angažirala i zadržala ciljana publika. Umjesto direktnog oglašavanja proizvoda ili usluga, sadržajni marketing se temelji na pružanju informacija i rješenja koja korisnicima zaista trebaju.

Kroz sadržajni marketing, tvrtke se pozicioniraju kao stručnjaci u svojoj industriji. Kreiranjem informativnih članaka, blogova, videozapisa, e-knjiga i drugih oblika sadržaja, tvrtke pružaju vrijednost svojoj publici i pomažu im u rješavanju problema s kojima se suočavaju. Ovaj pristup izgradnji povjerenja i autoriteta vodi dugoročnim odnosima s klijentima.

Jedan od ključnih aspekata sadržajnog marketinga je razumijevanje ciljane publike. Važno je znati što ih zanima, kakve su im potrebe i pitanja te kako mogu imati koristi od vaših proizvoda ili usluga. Na temelju tog razumijevanja, sadržaj se prilagođava kako bi odgovarao potrebama publike i pružao im stvarnu vrijednost.

Sadržajni marketing također igra važnu ulogu u privlačenju organskog prometa na web stranice i društvene medije. Kvalitetan i relevantan sadržaj ima veću vjerojatnost da će se dijeliti, lajkati i komentirati, čime se širi vidljivost i utječe na rast publike. Osim toga, sadržajni marketing može imati pozitivan utjecaj na SEO (optimizaciju za tražilice), poboljšavajući rangiranje na pretraživačima.