Iako je WordPress u početku bio isključivo platforma za pisanje blogova s vremenom se razvio u pravi CMS sustav koji korisnicima omogućava jednostavno kreiranje novih sadržaja na svojim web stranicama.

Ova platforma ovih dana slavi 10 godina postojanja, a o širokoj prihvaćenosti WordPressa govori činjenica da oko 58 % CMS web sustava je temeljeno upravo na ovoj platformi.

WordPress Značajke

Jednostavnost

U svojoj srži WP je platforma namijenjena svima koji nemaju velika stručna znanja i iskustvo u kreiranju web stranica. Za uređivanje tekstova se vrši putem tekst editora i gotovo je jednak bilo kojem programu za obradu teksta.

wordpress administracijsko sucelje

Teme i dodaci

Najvažnija značajka ovog sustava su brojne teme s kojima se može dizajnirati vrhunska web stranica. Osim tema, WordPress zajednica svakodnevno radi na brojnim dodacima kojima se može obogatiti web stranica i na taj način joj se mogu dodati razne funkcionalnosti (poput kontakt formulara, upitnika, kalendara, povezivanja web sitea s društvenim mrežama…). Većina novih tema podržava responsive dizajn koji omogućava prikaz stranice i na pametnim telefonima  i tabletima.

Lokalizacija

Velika prednost ovog sustava je što je u potpunosti lokaliziran na mnoge svjetske jezike, uključujući i hrvatski. Osim prijevoda administracijskog sučelja WordPress podržava i izradu multijezičnih web stranica. Trenutno najpopularniji dodatak za ovu namjenu je WPML koji omogućava jednostavno prevođenje stranica, članaka, izbornika i ostalih elementa web sitea.

Korisničke uloge

WordPress omogućava vlasniku sitea da korisnicima dopusti što smiju a što ne smiju raditi unutar sitea. Vlasnik može limitirati tko može uređivati članke, kreirati nove stranice, dodavati i uređivati kategorije, moderirati komentare, instalirati nove dodatke i sl.

SEO optimizacija

Što se tiče SEO optimizacije za web tražilice WP sam rješava 90 % problema vezanih za SEO. Sve što korisnici moraju napraviti je upisati adekvatne naslove i opise stranica ili članaka kako bi web tražilice brzo mogle indeksirati novi sadržaje. S toga nije ni čudo da mnoge stranice koje su kreirane na ovoj platformi imaju najbolje rezultate na Googleu.

Ostale prednosti WordPress CMS platforme

Najvažnija prednost WordPressa je što se radi o Open-source platformi na kojoj rade tisuće programera iz cijelog svijeta kako bi svakom novom verzijom uveli nove funkcionalnosti u sustav. Nove verzije izlaze nekoliko puta godišnje s toga je vrlo važno redovito ažuriranje kako bi se ispravili eventualni sigurnosni rizici.

Sam WP kod je napisan kako bi se postigla potpuna usklađenost s svim W3C standardima, što omogućava pravilan prikaz web stranice u svim pretraživačima.