WordPress je platforma za upravljanje sadržajem (CMS) koja omogućuje jednostavno kreiranje, uređivanje i objavljivanje sadržaja na web stranicama bez potrebe za programiranjem. Iako je WordPress u početku bio isključivo platforma za pisanje blogova s vremenom se razvio u pravi CMS sustav koji korisnicima omogućava jednostavno kreiranje novih sadržaja na svojim web stranicama.

Ova platforma ovih dana slavi 10 godina postojanja, a o širokoj prihvaćenosti WordPressa govori činjenica da oko 58 % CMS web sustava je temeljeno upravo na ovoj platformi. Putem WordPress-a, korisnici mogu kreirati različite vrste web stranica, kao što su osobne blogove, poslovne web stranice i web shop rješenja.

Putem jednostavnog  sučelje, WordPress daje mogućnosti za upravljanje sadržajem web stranice, uključujući dodavanje novih članaka, slika, videozapisa i drugih vrsta medija.

WordPress Značajke

Jednostavnost

U svojoj srži WP je platforma namijenjena svima koji nemaju velika stručna znanja i iskustvo u kreiranju web stranica. Za uređivanje tekstova se vrši putem tekst editora i gotovo je jednak bilo kojem programu za obradu teksta.

wordpress administracijsko sucelje

Teme i dodaci

Najvažnija značajka ove platforme su brojne teme s kojima se može dizajnirati vrhunska web stranica. Osim tema, WordPress zajednica svakodnevno radi na brojnim dodacima kojima se može obogatiti web stranica i na taj način joj se mogu dodati razne funkcionalnosti (poput kontakt formulara, upitnika, kalendara, povezivanja web sitea s društvenim mrežama…). Većina novih tema podržava responzivni dizajn koji omogućava prikaz stranice kako na računalima tako i na pametnim telefonima i tabletima.

Lokalizacija

Velika prednost ovog sustava je što je u potpunosti lokaliziran na mnoge svjetske jezike, uključujući i hrvatski. Osim prijevoda administracijskog sučelja WordPress podržava i izradu višejezičnih web stranica. Trenutno najpopularniji dodatak za ovu namjenu je WPML koji omogućava jednostavno prevođenje stranica, članaka, izbornika i ostalih elementa web sitea. S toga se svi tekstovi, poruke upozorenja, izbornici, widget-i i drugi elementi mogu prevesti na drugi jezik ili prilagoditi regionalnim postavkama.

Korisničke uloge u WordPress-u

Ovaj platforma ima ugrađene korisničke uloge koje definiraju što korisnik može učiniti na vašoj web stranici. Uloge su namijenjene za upravljanje pristupom korisnika različitim dijelovima web stranice i zaštiti vaših podataka. Korisničke uloge su

  • Administrator – ima potpunu kontrolu nad web stranicom, uključujući upravljanje drugim korisnicima, postavkama i sadržajem
  • Urednik – može upravljati svim sadržajima, uključujući objavljivanje i uređivanje sadržaja drugih korisnika
  • Autor – on može uređivati samo vlastiti sadržaj
  • Suradnik – može pisati i uređivati vlastiti sadržaj, ali ne može objavljivati sadržaj na web stranici bez odobrenja urednika ili administratora
  • Pretplatnik – može samo pregledavati sadržaj na web stranici i nema mogućnost objavljivanja i uređivanja sadržaja

Osim ovih zadanih korisničkih uloga, WordPress vam omogućuje da pomoću dodataka stvorite i prilagođene korisničke uloge. Na taj način možete definirati vlastite uloge s određenim ovlastima i pristupom dijelovima vaše web stranice. Ovo je korisno kada želite dati posebne ovlasti korisnicima koji nisu pokriveni ugrađenim korisničkim ulogama.

SEO optimizacija

Što se tiče SEO optimizacije za web tražilice WordPres sam rješava 90 % problema vezanih za SEO. Sve što korisnici moraju napraviti je upisati adekvatne naslove i opise stranica ili članaka kako bi web tražilice brzo mogle indeksirati novi sadržaje. S toga nije ni čudo da mnoge stranice koje su kreirane na ovoj platformi imaju najbolje rezultate na Googleu.

Ostale prednosti WordPress CMS platforme

Najvažnija prednost WordPressa je što se radi o open-source platformi na kojoj rade tisuće programera iz cijelog svijeta kako bi svakom novom verzijom uveli nove funkcionalnosti u sustav. Nove verzije izlaze nekoliko puta godišnje s toga je vrlo važno redovito ažuriranje kako bi se ispravili eventualni sigurnosni rizici.

Sam WP kod je napisan kako bi se postigla potpuna usklađenost s svim W3C standardima, što omogućava pravilan prikaz web stranice u svim pretraživačima. Prednost je i što je platforma besplatna za korištenje pa je samim time i cijena projekta baziranog na WordPress sustavu u pravilu dosta povoljnija.