Iako internet pretraživači, a kad kažemo internet pretraživači mislimo na veliki Google koriste preko 200 čimbenika pri određivanju ranga neke web stranice neki su ipak mnogo važniji od drugih. Ovih 5 čimbenika većina SEO stručnjaka navodi kao najvažnije i to točno ovim redoslijedom – sadržaj, angažman posjetitelja, struktura, interne veze i prilagođenost stranice mobilnim uređajima.

Već smo objasnili da je sadržaj najbitniji SEO čimbenik, jer kvalitetan sadržaj je ono što posjetitelj traži na web stranici. Google je uvelike napredovao od svog početka kada je razaznavao tekst i povratne veze da bi rangirao neku stranicu.

Sadržaj web stranice

Sada su se stvari uvelike promijenile i Google koristi neuronsku mrežu kako bi razumio sintaksu i semantiku pretraživanja. S toga je korištenje semantički povezanih ključnih riječi vrlo bitno prilikom kreiranja sadržaja. Analizirajte sadržaj najbolje rangiranih stranica za ciljanu ključnu riječ i napravite bolji. Kad kažemo bolji onda mislimo na 10X bolji.

Bitno je da odgovorite posjetitelju na sva pitanja koja ga zanimaju za određenu temu. Vrlo su važne i SEO oznake kao što su H1, H2 naslovi, nazivi stranica jer takvim organiziranjem pomažete kako korisnicima tako i internet pretraživačima čitanje stranice. Dakle, ključne riječi i njihovi sinonimi bi se trebali nalaziti u nazivu stranice, naslovima, podnaslovima kao i u samom URL-u.

Angažman posjetitelja

Već znamo da web stranice radimo prvenstveno za posjetitelje pa se postavlja pitanje je da li je moj sadržaj privlačan ili je dosadan posjetiteljima?

Angažman posjetitelja ili korisnički signali su već neko vrijeme Googleov čimbenik za rangiranje stranice. Jedan od glavnih mjernih podataka je broj posjećenih stranica po sesiji koje se može pronaći u Google Analytics, kao i podatak o prosječnom trajanju posjete.

Na ovaj način vidimo da li su posjetitelji zadovoljni onim informacijama koje su pronašli na vašoj web lokaciji. Cilj nam je da oni što duže vremena provedu na stranici da otvore što više stranica u svakoj sesiji.

Na stranice bi trebalo ubaciti „call to action“ elemente kako bi potaknuli konverzije, kao i ubaciti dodatne navigacijske opcije unutar samog sadržaja poput unutarnjih poveznica na srodne sadržaje koje bi mogli zanimati posjetitelje.

Još jedna bitna stavka u Google Analytics alatu je stopa napuštanja jer ona vam može dati uvid koliko su korisnici zadovoljni s informacijama koje su pronašli na stranici. Visoka stopa napuštanja može značiti da posjetitelju vaša stranica nije zanimljiva i da nije pronašao traženu informaciju.

Za optimiziranje ovog dijela potrebno je provjeriti da li je odredišna stranica relevantna za upit pretraživanja, poboljšati vrijeme učitavanja stranice i ukloniti oglase i skočne prozore ukoliko ih koristite.

Klikovni postotak je još jedan podatak koji može pomoći prilikom rangiranja stranice. Ukoliko je on nizak potrebno je napisati primamljive naslove i opise kako bi „natjerali“ korisnike da otvore upravo vašu stranicu. Dobro bi bilo da naslovi i opisi sadrže točne ključne riječi koje korisnici upisuju u tražilicu.

Struktura

Kako bi vaša web-lokacija bila uopće prisutna u rezultatima pretrage za to je potrebno da stranice budu indeksirane od strane pretraživača. Korištenjem karte web-lokacije olakšavate pretraživačima pronalazak željenih stranica stoga je ta karta iznimno bitna za ubrzavanje indeksiranja stranica.

Ujedno je bitno i odrediti koje stranice ne želite da budu indeksirane (stranice s malo sadržaja,  stranice arhive, objave za medije i sl.) i takve stranice blokirajte uz pomoć robots.txt datoteke.

Sigurnost web-lokacije je također jedan od SEO čimbenika, s toga je u današnje vrijeme iznimno bitno stranicu zaštiti s SSL certifikatom i preći s HTTP na HTTPS protokol. Isto tako je važno da uklonite ili promijenite sve poveznice koje vode na stranice koje više ne postoje.

Za to vam može pomoći Screaming Frog alat s kojim možete pregledati 4XX i 5XX greške i popraviti ih.

Interne veze

Interne veze ili unutarnji linkovi su važni zbog nekoliko aspekata – indeksiranja, korisničkog iskustva, dizajna sučelja, sadržaja i izgradnje linkova.

U SEO svijetu su interne veze jedan od temelja svakog uspješnog web sitea. Najlakše je zamisliti stranice kao prostorije, a interne veze kao vrata između tih prostorija. Ove veze služe posjetiteljima da prolaze iz jedne prostorije u drugu. Ukoliko se radi o manjoj web-lokaciji praćenje ovih linkova nije neki problem, no ukoliko vaša stranica raste s vremenom čvrsta struktura povezivanja stranica može biti zahtjevna.

Ovdje bi trebalo pripaziti na stranice na koje nije moguće doći putem niti jednog linka tzv. Orphan Pages i povezati ih s nekom od postojećih stranica kategorije kako bi ta stranica prenijela i dio autoriteta i kako bi ta Orphan Page bila indeksirana.

Dakle potrebno je napraviti povezivanje s stranicama sličnih tema jer na ovaj način posjetiteljima nudite dodatne sadržaje na vašoj web-lokaciji koji bi ih mogli zanimati. Samim time povećavate njihovo vrijeme provedeno na web-lokaciji.

Hijerarhija unutarnjih poveznica je pomaže i korisnicima i pretraživačima da dođu do svih stranica web-lokacije. Najbolja praksa je u gornji izbornik smjestiti sve bitne stranice i grupirati ih u istu kategoriju. Opcionalno možete uvesti i oznake kako bi grupirali određene članke u istu temu. Savjetujemo korištenje breadcrumb navigacije  koja omogućuje posjetiteljima vraćanje na prethodne stranice.

Prilagođenost stranice mobilnim uređajima

Preko 50% posjetitelja na web-lokaciju pristupa s svog pametnog telefona s toga je u današnje vrijeme presudno da vaša lokacija je prilagođena i za mobilne uređaje. Prilikom izrade web stranice  je bitno da znate dimenzije tog uređaja s kojeg se stranica pregledava. Također, na mobilnim uređajima je lakše koristiti scroll nego linkove koje tjeraju da posjetitelj otvori dodatnu stranicu pa i to imajte na umu kada sadržaj plasirate posjetiteljima.

Najbolje rješenje je responzivni web dizajn koji prilagođava izgled stranice uređaju s kojeg se ona pregledava. Druga stvar koju možete napraviti je korištenje AMP koda unutar CMS-a kako bi dodatno ubrzali učitavanje stranice na mobilnim uređajima.

U ovom članku smo pokrili one najbitnije čimbenike koji su nekakav SEO minimum za uspješnost web-lokacije no imajte morate znati da je SEO dinamična industrija i da se algoritmi tražilica svakodnevno mijenjaju.